mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko napadeta luskavica in artritis

12. 9. 2023; 02.00
Avtor: T.D.
luskavica

luskavica foto: Dreamstime

Psoriatični artritis je oblika artritisa, ki se pojavlja pri ljudeh, ki imajo luskavico kože in nohtov.

Luskavica je kronična vnetna kožna bolezen, za katero je značilen videz ostro razmejenih rdečkastih oblog, prekritih s srebrnobelimi luskami. Razvije se na podlagi dedne nagnjenosti. Lahko je pred artritisom ali pa mu sledi. Artritis običajno prizadene sklepe prstov na rokah in nogah, čeprav so pogosto prizadeti tudi drugi sklepi, vključno s kolkom in hrbtenico. Sklepi se zatečejo, in če je vnetje kronično, se lahko deformirajo. Spremembe na sklepih in koži se lahko istočasno pojavijo in izginejo.

Kaj je psoriatični artritis

Bolezen je podobna revmatoidnemu artritisu, vendar protitelesa, značilna za revmatoidni artritis, niso pozitivna. Prognoza psoriatičnega artritisa je običajno boljša od prognoze revmatoidnega artritisa, ker je pri slednjem prizadetih več sklepov. Lahko pa se sklepi vseeno močno poškodujejo. Za psoriatični artritis je značilno asimetrično otekanje sklepov (prizadetost različnih sklepov na levi in ​​desni strani telesa), pretežno prstov na rokah in nogah z možno prizadetostjo hrbtenice s spremembami na koži in nohtih.

Najpogostejši vzrok bolečin in otrdelosti kolkov so različne oblike vnetnega artritisa. foto: Dreamstime

Diagnosticiranje bolezni

Bolezen se lahko pojavi v katerikoli starosti in je enako pogosta pri obeh spolih. Kožne spremembe so običajno pred skupnimi simptomi, ki se občasno pojavijo hkrati. Diagnozo zdravniki postavijo tako, da ugotovijo značilnosti artritisa pri ljudeh z luskavico in poizvedo, če jo ima kdo v družini. Poleg pogovora s pacientom in kliničnega pregleda se za diagnozo uporabljajo tudi laboratorijski izvidi in rentgenski žarki.

Vzroki za nastanek

Natančen vzrok bolezni ni znan, vendar je dokazano, da imajo pri njenem pojavu pomembno vlogo genetski, imunološki in zunanji dejavniki. Približno pet odstotkov bolnikov ima hud artritis z deformacijo sklepov in slabim izidom bolezni, vendar pri večini bolnikov ni bistvenega uničenja sklepov in okvare funkcionalnih sposobnosti. Pomembno je poudariti, da med intenzivnostjo kožnih sprememb in težavami s sklepi ni bilo nobene povezave. V primeru teh težav s sklepi je treba v zdravljenje vključiti revmatologa.

prejšnji članek
Pelinov čaj zelo zdrav, vedeti pa morate tole
Zdravje
Pelinov čaj zelo zdrav, vedeti pa morate tole
naslednji članek
Preprosto in hitro: njoki z gorgonzolo
Kulinarika
Preprosto in hitro: njoki z gorgonzolo