mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdaj je idealen čas za trganje groznih jagod?

22. 9. 2021; 04.00
Avtor: T.D.
TRGATEV IN GROZDJE

TRGATEV IN GROZDJE foto: dreamstime

Ko grozdje dozori, se zbere vsa družina in pogosto tudi sosedje, ki priskočijo na pomoč pri obiranju sladkih jagod. Čas trgatve se med pokrajinami nekoliko razlikuje.

Za trgatev se vinogradnik odloči tudi glede na to, kakšen stil vina želi ustvariti. Tako kot sorte različno dozorevajo, tudi vinarji želijo različno zrelost grozdja – odvisno od stila vina, ki ga želijo pridelati. Za sveža vina je običajno, da se grozdje trga prej, saj se tako ohranijo aromatika in kisline, za strukturna vina in bela macerirana vina pa se čaka s trgatvijo dlje, da pride do tako imenovane fenolne zrelosti. Nekateri zaradi iskanja ravnotežja med zrelostjo, kislinami in aromatiko isto sorto trgajo v različnih časovnih obdobjih. Ste vedeli, da ločimo tri vrste trgatev? Tako poznamo zgodnjo, glavno in pozno trgatev. Pri zgodnji trgatvi gre za trganje zgodnjih vrst grozdja, obenem se pobira gnile jagode glavnih grozdnih sort. Glavna trgatev se imenuje prava trgatev, na kateri ljudje natrgajo večino grozdja. Ostanejo le tiste sorte, ki so namenjene pozni (posebni) trgatvi.

Primerne vremenske razmere

Idealne razmere za trgatev so suho vreme z ne previsokimi dnevnimi temperaturami. Če dežuje, se lahko grozdje napolni z vodo, večja pa je tudi možnost plesni. Priporočljivo je tudi, da trgatev začnemo zgodaj zjutraj, saj je pomembno, da pride grozdje v klet hladno. S tem se izognemo neželenim procesom, ki se lahko zgodijo pri višji temperaturi.

Trgatev foto: Ema Kovač

Kako poteka ročna trgatev?

Pravilno pobiranje grozdja je odgovorno delo, zato morajo trgači natančno vedeti, kaj počnejo. Trgači grozd primejo spodaj in ga s škarjami odrežejo pri peclju. Pri tem mora biti obiralec previden, pregledati vsak grozd, odstraniti morebitne nagnite ali nezrele grozdne jagode, ki lahko poslabšajo kakovost vina. Na trgatev se je treba tudi pravočasno pripraviti. Očistimo in pripravimo prostor za predelavo grozdja, pripravimo posode za mošt in vino, pecljalnike, drozgalnike, stiskalnice, hladilno-grelne sisteme, enološka sredstva …

Za najkakovostnejša vina

Ročna trgatev je torej bolj selektivna in nežna od strojne, zato ročno trgamo, ko želimo pridelati najkakovostnejša vina in vina, ki zaradi tehnologije pridelave zahtevajo, da v klet pripeljemo celo grozdje. Tudi pri grozdih, okuženih z žlahtno plesnijo, je nujna ročna trgatev, saj vse jagode niso enako primerne.

prejšnji članek
Navdušili hrvaško občinstvo
Svet slavnih
Navdušili hrvaško občinstvo
naslednji članek
Ljubezenska izpoved Metke Albreht
Svet slavnih
Ljubezenska izpoved Metke Albreht