ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali sestavine v energijskih napitkih res učinkujejo?

23. 9. 2021; 04.00
Avtor: Z.F.
energijske pijače

Glavna sestavina energijskih pijač je večinoma kofein. foto: profimedia

Pri nakupu energijskih napitkov nam proizvajalci obljubljajo energije za izvoz, bi skoraj lahko rekli. A vprašanje je, kaj boste popili in kako (ne)zdravo je to za vaše telo. Kaj nam energijski napitki sploh ponujajo?

Pred več kot sto leti ste lahko brez težav v trgovini kupili energijski napitek s konkretno mero poživila, nato pa so leta 1905 iz kokakole izločili kokain in jo pretvorili v mehko osvežilno pijačo. Tako so spremenili tudi sestavo kokte, ki so ji odvzeli metamfetamin. Pozneje se je pojavila nova generacija energijskih pijač v pločevinkah, ki si zmagovito prisvaja vse večji prostor na trgu. Pri tem pa je še najbolj vprašljiva nedoločena starostna meja, kar pomeni, da lahko po energijskih pijačah posegajo tudi otroci in najstniki.

Kaj je v eni plastenki?

Sestava in tudi imena energijskih pijač so precej raznovrstni, a navodila in obljube so povsod enaki. Uživajte v vsebini in se pripravite na zmagoslaven odmerek energije ... Ali so gazirane vode, ki so jim dodani ojačevalci okusa, tavrin, inozitol in druge snovi, res tiste, ki nam pomagajo do boljše zbranosti in hitrejših reakcij?

Kofein

Kofein je stimulant centralnega živčnega sistema in hkrati diuretik (pospešuje izločanje seča). V energijskih napitkih po navadi najdemo od 38 do 90 miligramov kofeina, zato je lahko trojni odmerek te pijače preveč za povprečen človeški organizem. Lahko dosežemo tudi kontraučinek. Namesto da nas napolni z energijo, postanemo precej bolj razdražljivi in nemirni, a ne nujno bolj zbrani in z več energije.

Tavrin

Tavrin je aminokislina, ki je prisotna in shranjena v mišičnem tkivu. Tavrin najdemo v večini energijskih pijač. Študije trdijo, da naj bi pijače z dodanim tavrinom izboljšale reakcijski čas, koncentracijo in spomin. A v resnici moramo te zasluge pripisati kofeinu, sladkorju in še kakšni dodani snovi. Raziskava je potrdila, da je tavrin dober samo za mačke, saj je esencialna mačja aminokislina.

Ginseng

Ginseng je zdravilna rastlina, ki izvira iz Azije in jo nekateri poznajo tudi pod imenom ženšen ter ni enaka ingverju. Njeni učinki naj bi povečali našo storilnost in pomagali stimulirati telo ter odpraviti izčrpanost ter šibkost. Zadnje študije niso najbolj prepričljivo potrdile poživljajočega učinka, a je kljub temu že stoletja močno zasidran predvsem v kitajski ljudski medicini.

prejšnji članek
Katarine Čas na tej fotografiji ne boste prepoznali!
Svet slavnih
Katarine Čas na tej fotografiji ne boste prepoznali!
naslednji članek
V času epidemije je obravnava srčno-žilnih bolnikov strmo padla
Zdravje
V času epidemije je obravnava srčno-žilnih bolnikov strmo padla