Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Maščoba na trebuhu znak preobremenjenega limfnega sistema

22. 1. 2024; 03.00
Avtor: Tea Dečman
debelost2

Ni krivo prenajedanje, ampak inzulin! foto: Shutterstock

Limfni sistem ni dobro poznan, a je izjemno pomemben del telesa. V telesu imamo namreč dvakrat več limfne tekočine kot krvi. Limfni tekočini pa rečejo tudi drugi krvni obtok. Preverite, kakšni so znaki preobremenjenega limfnega sistema in kako lahko nevšečnosti odpravite ...

Limfni sistem je povezava tkiv in organov, ki so pomembni, da iz telesa izločimo toksine, odpadne in druge neželene snovi. Gre za del naravnega sistema, ki skrbi za izločanje odpadnih snovi. Glavna funkcija limfnega sistema je prenos limfne tekočine po telesu. Ta je sestavljena iz belih krvničk, ki so ključne za boj telesa proti različnim infekcijam. Prav zato je zdrav limfni sistem ključnega pomena za splošno zdravje.

Znanilci težav

Če je limfni sistem preobremenjen, se pojavijo naslednji simptomi: otekanje prstov na roki, togost telesa zjutraj, utrujenost, napihnjenost (zaradi zadrževanja vode v telesu), srbeča koža, kopičenje maščobe na trebuhu, otečene bezgavke, omotica, nizka imunska odpornost, blagi izpuščaji ali akne, glavoboli ter občasno zaprtje, driska ali sluz v blatu.

Izboljšajte delovanje limfnega sistema

Najboljši način, da zaženete svoj limfni sistem, je, da se začnete gibati, najboljša vadba pa je poskakovanje. Poskakovanje na majhnem trampolinu bo najbolje zagnalo limfo, zato si takšno vadbo privoščite od 10 do 20 minut na dan. Lahko pa seveda tudi kakršnokoli drugo obliko vadbe.

savna foto: Profimedia

Infrardeča savna

Savna omogoča, da se telo poti, medtem ko deluje parasimpatični živčni sistem, zato se toksini hitreje izločijo iz telesa. Pospeši prekrvitev in tako tudi izločanje odpadnih snovi, omogoči regeneracijo tkiva in poveča temperaturo telesa, zaradi česar se izboljša pretok limfnega sistema.

Noge ob steno

Prav ste slišali. Ulezite se na posteljo ter noge iztegnite in uprite ob steno. Tako boste izboljšali pretok krvi v nogah in spodbudili izločanje toksinov iz telesa. To vam bo pomagalo izboljšati spanec.

ŠČETKANJE, KRTAČENJE foto: dreamstime

Limfna drenaža

Limfna drenaža je postopek, ki z blago masažo vpliva na limfni sistem in fizično pomaga izločiti odpadne snovi iz telesa. Poznamo ročno in strojno različico limfne drenaže. Pri strojni limfni drenaži oziroma presoterapiji se aparaturno izvaja drenaža samo do pasu, pri ročni limfni drenaži pa se manualno izvajajo počasni, nežni, ponavljajoči se gibi, s katerimi terapevt mehanično pospešuje prekrvitev in posledično odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Za izvajanje kakovostne ročne limfne drenaže terapevt potrebuje veliko znanja in izkušenj, predvsem je pomembno odlično poznavanje telesne anatomije. Samo pravilna tehnika limfne drenaže ima namreč prave koristi, zato svoje telo zaupajte ustrezno usposobljenim terapevtom.

Knajpanje

Med prhanjem izmenjujte toplo in mrzlo vodo, da pospešite pretok krvi in limfe po telesu.

ŠČETKANJE, KRTAČENJE foto: dreamstime

Odstranjevanje odmrle kože

Z nežno krtačo enkrat na dan podrgnite po svoji koži, tako boste pospešili pretok limfe. Pri tem bodite nežni in previdni, da si ne bi poškodovali kože. Povsem blagi pritiski so najbolj primerni za spodbujanje limfnega sistema.

Jejte zdravo in pijte vodo

Dehidracija je pomemben vzrok nepretočnega limfnega sistema. Popijte veliko vode in se gibajte. Pomembno je tudi, da iz prehrane izločite predelano hrano, da bi telo čim manj obremenili z dodatnimi toksini. Pijte toplo vodo in juhe, ki bodo telo pogrele.

prejšnji članek
Živite svoje življenje in ne življenja drugih
Zdravje
Živite svoje življenje in ne življenja drugih
naslednji članek
Sol in riž - najbolj preprosti recepti za lepoto!
Moda&Lepota
Sol in riž - najbolj preprosti recepti za lepoto!