alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

11 11 Odkrito.si

11:11 - se vam je že zgodilo?

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Vitalni danes in v starosti
| Oglasno sporočilo

Vitalni danes in v starosti

Za zadovoljno, zdravo in vitalno življenje v vseh starostnih obdobjih je treba aktivno poskrbeti. Tako v fizičnem kot v mentalnem smislu se vitalnost nanaša na občutek živosti. V fizičnem smislu to pomeni, da smo zdravi, sposobni in polni energije, psihološko pa gre predvsem za občutek, da imajo naša dejanja pomen in namen.

Številne raziskave nakazujejo na povezavo družbenih stikov in povečane vitalnosti v vseh starostnih obdobjih, vitalnost pa je močno povezana s splošnim fizičnim in mentalnim zdravjem. Mnoge raziskave tudi kažejo, da ima večina stvari z negativnim učinkom na fizično zdravje tudi negativne učinke na vitalnost. Kako torej poskrbeti za vitalnost in upočasniti staranje?

Naše telo je vsakodnevno izpostavljeno množici prostih radikalov zaradi različnih dejavnikov, od neustrezne prehrane, alkohola, tobaka do okoljskih vplivov, neustrezne fizične aktivnosti in kopičenja biokemičnih odpadkov. Prvi korak je torej, da poskrbimo za čimboljše fizično zdravje, kar se začne s prehrano. Sodobna znanost je v zadnjem desetletju naredila velik preskok pri raziskavah učinkovin, ki pomagajo pri ohranjanju vitalnosti. V samem vrhu na lestvici so antioksidanti. Dokazano je, da antioksidacijski procesi v celicah ščitijo proteine pred oksidacijo ter zagotavljajo pravilno delovanje celic in zavirajo njihovo staranje.

Potencirana moč narave za dolgoživost in vitalnost

V prehrano je smotrno uvrstiti živila, bogata z antioksidanti, če pa si resnično želimo zagotoviti dnevno učinkovito in popolno antioksidativno zaščito celic, posezimo po kakovostnih prehranskih dopolnilih, ki temeljijo na najnovejših znanstvenih spoznanjih. Izberimo prehranske antioksidante, ki so učinkoviti pri omejevanju staranja celic in imajo izrazite antioksidativne lastnosti. Zaščitimo svoje telo pred oksidacijo, preprečimo prezgodnje staranje celic in pomagajmo telesu omejevati pojave bolezni. Skrbno izbrani antioksidanti v pravi kombinaciji pripomorejo tudi k preprečevanju nastanka mutiranih celic in pomagajo vzdrževati regeneracijo celičnega sistema.

Foto: RexVitale.si - rexvital

Psihološka vitalnost

Za resnično vitalnost pa je poleg antioksidantov pomembno poskrbeti tudi za počutje. Psiholog Jonathan Haidt z Univerze v Virginiji je za spodbujanje psihične vitalnosti predlagal naslednje aktivnosti:

-kar počnemo, počnimo zato, ker to želimo, ne zato, ker moramo;

-poskrbimo za dober spanec in dober zajtrk, ki nas napolnita z energijo;

-zjutraj počnimo kaj živahnega (npr. jutranji tek, razgibavanje in telovadba, power joga, online vadba ipd.);

-bolj se vključimo v aktivnosti kakšne organizacije, ki ji morebiti že pripadamo;

-poiščimo svojo strast. Za aktivnosti, ki jih radi izvajamo, si vzemimo čas, če pa ne vemo, kaj bi nas veselilo, skušajmo to znova odkriti. Kaj nas je na primer veselilo v mladosti?

Zdravje, vitalnost in dolgoživost so zdaj na dosegu roke, zato poskrbimo, da vzpostavimo harmonijo v telesu.