milano, ulični prodajalec
Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vitalni danes in v starosti

12. 10. 2021; 10.30
Avtor: Oglasno sporočilo
AdobeStock_354231642
Za zadovoljno, zdravo in vitalno življenje v vseh starostnih obdobjih je treba aktivno poskrbeti. Tako v fizičnem kot v mentalnem smislu se vitalnost nanaša na občutek živosti. V fizičnem smislu to pomeni, da smo zdravi, sposobni in polni energije, psihološko pa gre predvsem za občutek, da imajo naša dejanja pomen in namen.

Številne raziskave nakazujejo na povezavo družbenih stikov in povečane vitalnosti v vseh starostnih obdobjih, vitalnost pa je močno povezana s splošnim fizičnim in mentalnim zdravjem. Mnoge raziskave tudi kažejo, da ima večina stvari z negativnim učinkom na fizično zdravje tudi negativne učinke na vitalnost. Kako torej poskrbeti za vitalnost in upočasniti staranje?

Naše telo je vsakodnevno izpostavljeno množici prostih radikalov zaradi različnih dejavnikov, od neustrezne prehrane, alkohola, tobaka do okoljskih vplivov, neustrezne fizične aktivnosti in kopičenja biokemičnih odpadkov. Prvi korak je torej, da poskrbimo za čimboljše fizično zdravje, kar se začne s prehrano. Sodobna znanost je v zadnjem desetletju naredila velik preskok pri raziskavah učinkovin, ki pomagajo pri ohranjanju vitalnosti. V samem vrhu na lestvici so antioksidanti. Dokazano je, da antioksidacijski procesi v celicah ščitijo proteine pred oksidacijo ter zagotavljajo pravilno delovanje celic in zavirajo njihovo staranje.

Potencirana moč narave za dolgoživost in vitalnost

V prehrano je smotrno uvrstiti živila, bogata z antioksidanti, če pa si resnično želimo zagotoviti dnevno učinkovito in popolno antioksidativno zaščito celic, posezimo po kakovostnih prehranskih dopolnilih, ki temeljijo na najnovejših znanstvenih spoznanjih. Izberimo prehranske antioksidante, ki so učinkoviti pri omejevanju staranja celic in imajo izrazite antioksidativne lastnosti. Zaščitimo svoje telo pred oksidacijo, preprečimo prezgodnje staranje celic in pomagajmo telesu omejevati pojave bolezni. Skrbno izbrani antioksidanti v pravi kombinaciji pripomorejo tudi k preprečevanju nastanka mutiranih celic in pomagajo vzdrževati regeneracijo celičnega sistema.

rexvital foto: RexVitale.si

Psihološka vitalnost

Za resnično vitalnost pa je poleg antioksidantov pomembno poskrbeti tudi za počutje. Psiholog Jonathan Haidt z Univerze v Virginiji je za spodbujanje psihične vitalnosti predlagal naslednje aktivnosti:

-kar počnemo, počnimo zato, ker to želimo, ne zato, ker moramo;

-poskrbimo za dober spanec in dober zajtrk, ki nas napolnita z energijo;

-zjutraj počnimo kaj živahnega (npr. jutranji tek, razgibavanje in telovadba, power joga, online vadba ipd.);

-bolj se vključimo v aktivnosti kakšne organizacije, ki ji morebiti že pripadamo;

-poiščimo svojo strast. Za aktivnosti, ki jih radi izvajamo, si vzemimo čas, če pa ne vemo, kaj bi nas veselilo, skušajmo to znova odkriti. Kaj nas je na primer veselilo v mladosti?

Zdravje, vitalnost in dolgoživost so zdaj na dosegu roke, zato poskrbimo, da vzpostavimo harmonijo v telesu.

prejšnji članek
Kmetija: Največjim taktikom spodnesli tla pod nogami
Resničnostni šovi
Kmetija: Največjim taktikom spodnesli tla pod nogami
naslednji članek
Postavni Dino že ljubljenec slovenskega občinstva
Resničnostni šovi
Postavni Dino že ljubljenec slovenskega občinstva