testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vrtičkarji pozor, jutri bo slana

13. 10. 2021; 01.00
Avtor: V.M.
vrtičkar

Jutri bo slana. foto: Pexels

Na Ministrstvu za okolje in prostor opozarjajo na slano, ki lahko jutri povzroči škodo na vrtnih in kmetijskih zemljiščih. Da bi se temu izognili, pravočasno zaščitite vrtnine ali pa pridelek poberite.

Napovedi kažejo, da lahko slana v četrtek, 14. oktobra, doseže bolj izpostavljene predele. Pričakovane najnižje temperature pri tleh pa bodo do -1 °C.

Zaenkrat kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev.

Zelo verjetno pa bomo posledice pozebe lahko opazovali na jesenskem cvetju. V nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Plodove (paprike, bučke) se splača pobrati ali pa dobro zaščititi.

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake. Tem je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba, kolikor ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle.

Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki jih  bomo lahko opazili nekaj dni po slani.

Ne gre pa pozabiti, da so sedaj na drevesih večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza. 

Nizke temperature pa lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Koruza, ki je bila sejana za silažo pa je ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega. Prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika.

Vir: Agencija RS za okolje

prejšnji članek
Z zlatim mlekom okrepite zdravje in omilite številne težave
Zdravje
Z zlatim mlekom okrepite zdravje in omilite številne težave
naslednji članek
Umrl član skupine Wham
Svet slavnih
Umrl član skupine Wham