Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če bi vedeli, kako zdrav je brokoli, bi ga večkrat jedli

17. 9. 2022; 01.00
Avtor: Z.F.
PEČEN BROKOLI Z LIMONO

PEČEN BROKOLI Z LIMONO foto: dreamstime

Brokoli je zelenjava, ki nima preveč specifičnega okusa, a vseeno velja: ali ga vzljubimo ali pa ne. Naj poudarimo, da je izjemno zdrav, zato ga je vredno umestiti na jedilnik.

Brokoli spada med zelenjavo, ki na domačem vrtu po navadi dobro uspeva. Gre za še eno od kapusnic, ki jih pobiramo te dni; poberemo ga, še preden glavice zacvetijo. Zrelejši popki namreč prehajajo iz temno zelene v rumenkasto barvo in to je že faza cvetenja. Glavice brokolija odrežemo skupaj z mehkim steblom, ki je prav tako užitno. Užitni so tudi listi brokolija, ki jih sicer lahko uporabljamo podobno kot špinačo.

brokoli foto: Dreamstime

Spoznajmo koristne lastnosti

Brokoli vsebuje številne vitamine, izstopajo predvsem A, B6, C in K, ter prehranske vlaknine, folno kislino in minerale, naj izpostavimo kalij, selen, mangan, triptofan in fosfor. Tu so še glukozinolati in drugi antioksidanti, snovi, zaradi katerih je brokoli nedvomno koristno čim pogosteje vključevati v obroke.

Naravna podpora zdravju

Brokoli se velikokrat priporoča bolnikom s kakršnimkoli rakom. Znan je po tem, da iz telesa odstranjuje presežek estrogena, in vsebuje številne protirakave snovi, zato se uživanje priporoča tudi tistim z večjim tveganjem za rakava obolenja. Sicer je brokoli dobro jesti v času diet in razstrupljanja telesa: zaradi velike vsebnosti vitamina C, žvepla in določenih aminokislin. Tako bomo na naraven način iz telesa odstranili strupene snovi in proste radikale ter preprečili težave, kot so artritis, izpuščaji, revmatizem, protin in tudi ledvični kamni.

starejši moški, zdravje, brokoli, utež foto: dreamstime

Sijoča in mladostna koža

Zaradi omenjenih antioksidantov, med katerimi najdemo tudi betakarotene in vitamin C, je brokoli odličen za ohranjanje mladostnega videza. K temu pripomorejo vitamini iz skupine B in vitamin E, ki daje koži in lasem sijaj ter skrbi za obnovo poškodovanih tkiv. Brokoli je tudi dober vir glukorafanina, ki krepi zaščito kože pred ultravijoličnimi žarki in obenem pomaga nevtralizirati negativne učinke predolge izpostavljenosti sončnim žarkom.

brokolijeva juha z grahom

brokolijeva juha z grahom foto: dreamstime

prejšnji članek
Kako poskrbeti, da boste vedno motivirani?
Zdravje
Kako poskrbeti, da boste vedno motivirani?
naslednji članek
Oto Pestner: Nastopal bom, dokler bom lahko
Svet slavnih
Oto Pestner: Nastopal bom, dokler bom lahko