Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S kakšnimi težavami se v današnjem času soočajo slepi in slabovidni?

15. 10. 2021; 02.00
Avtor: STA
grozljivo, srhljivo, ženska, gozd

V svetu teme ... foto: Shutterstock

Si predstavljate, kakšno bi bilo vaše življenje, če bi ne videli sveta okoli sebe? Preverite, s čim se dandanes soočajo slepi in slabovidni ...

Današnji mednarodni dan bele palice, simbola neodvisnega življenja slepih in slabovidnih, bo tako kot že svetovni dan vida v znamenju pozivov k ustreznim prilagoditvam za slepe in slabovidne. V zvezi društev slepih in slabovidnih  ocenjujejo, da je dela še veliko. K večjemu posluhu za slepe poziva tudi varuh človekovih pravic.

Po ocenah zveze ima v Sloveniji večje okvare vida od 30.000 do 40.000 ljudi, hude okvare pa med 8000 in 10.000.

"Prilagajanje infrastrukture in družbenih procesov potrebam prebivalstva je kazalec solidarne družbe," je poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina. Bela palica po njegovih besedah ni omejitev, ampak omogoča svobodo in neodvisnost. Pri varuhu si zato prizadevajo, da bi bili tudi za slepe in slabovidne pripomočki dosegljivi. Prav tako naj bodo dostopni različni objekti, v katere vstopajo in po katerih se gibljejo, je pozval.

Ustrezno niso prilagojena niti nekatera sodišča, šole, občine in drugi objekti v javni rabi, opaža. Pri tem izraža upanje, da se bo stanje kmalu spremenilo.

Zavzema se za družbo, ki vključuje in ne diskriminira, ki skrbi za vse in se zaveda različnosti, iz katere je sestavljena. Vključujoče usmerjena družba z vzpostavljenimi mehanizmi lahko stiske omili ali celo popolnoma odpravi, je spomnil. Vključujoča družba po njegovih besedah išče rešitve in uresničuje ideje, ki slepih in slabovidnih ne izločajo iz družbe, ampak jim pomagajo živeti čim bolj normalno in polno.

fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Slepim in slabovidnim je treba tudi po mnenju Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije omogočiti, da v okolju ne bo fizičnih preprek, ki jim otežujejo neovirano gibanje. Poleg dostopnega okolja pa je treba poskrbeti tudi za dostopnost na drugih področjih, izhaja iz njihove poslanice ob mednarodnem dnevu bele palice in svetovnem dnevu vida, ki je bil v četrtek.

Tako še ni urejen popoln dostop do programov Televizije Slovenija. Zavzemajo se tudi za dostopnost spletišč in mobilnih aplikacij, blago in storitve pa morajo biti po njihovih navedbah označeni tako, da bodo slepi in slabovidni lahko prebrali oznake.

Slabovidnost foto: Pinterest

Zaradi neuresničevanja sistemskih rešitev ni dovolj prilagojenih knjižnih izdaj za Knjižnico slepih in slabovidnih Minke Skaberne. Financiranje prilagojenih učbenikov za osnovno šolanje slepih in slabovidnih otrok pa bi moralo biti po njihovi oceni urejeno sistemsko, da z njihovo dostopnostjo ne bi bilo težav.

Sicer pa v poslanici ugotavljajo, da bodo lahko le s skupnim in enotnim nastopom vseh v medobčinskih društvih dosegli rezultate v dobro slepih in slabovidnih na Slovenskem. Zasledovanje lastnih konformističnih ciljev in malodušje brez delovne vneme ne bo pripomoglo k doseganju ciljev, so prepričani.

prejšnji članek
Kulinarika - pomemben pečat turistične destinacije
Kulinarika
Kulinarika - pomemben pečat turistične destinacije
naslednji članek
Recept : Čokoladno karamelni sufle
Kulinarika
Recept : Čokoladno karamelni sufle