bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hrana, ki vpliva na nastanek aken

6. 9. 2023; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
akne, mozolji

akne, mozolji foto: Dreamstime

Hrana sama po sebi ne povzroča aken in nečiste kože in je seveda tudi ne preprečuje. Pri aknah največjo vlogo odigrajo vaši geni in hormoni ter življenjski slog, ki ga živite. Seveda je del tega tudi prehrana, ki vaše stanje lahko poslabša ali vam pomaga, da koža ostane zdrava.

SLADKOR IN  NEKATERI OGLJIKOVI   HIDRATI

Če pogosto pijete pijače z veliko sladkorja ali uživate veliko belega kruha   in sladkega peciva, bo to zagotovo   slabo vplivalo na vašo kožo. Sladkor in   ogljikovi hidrati iz teh živil namreč zelo hitro preidejo v kri, in ker imajo visok   glikemični indeks, to vpliva tudi na   povečano količino krvnega sladkorja.   Tako se sproži inzulin, ki znižuje raven   krvnega sladkorja, a hkrati vpliva tudi   na druge hormone, ki v koži proizvajajo olja.

MLEKO

Povezava med mlekom in   aknami ne govori v prid mleku - znanstveniki so namreč   ugotovili, da več ko popijete   mleka, večja je verjetnost za   nastanek aken, še posebej če   pijete posneto mleko. Razlog bi   bili lahko hormoni, ki jih krave   proizvajajo med brejostjo, saj ti   lahko končajo tudi v mleku.  

Mleko foto: Dreamstime

VLAKNINE

Če v svojo prehrano postopoma vključite več vlaknin, boste kaj   kmalu opazili izboljšano stanje kože in umirjanje aken. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga nadzorovati krvni sladkor in   to bi bil lahko glavni razlog, se strinjajo znanstveniki. Ovsena   kaša, fižol, jabolka in korenje so nekatera od živil, ki bodo vašo   prehrano obogatila z dodatnimi vlakninami.  

V jedilnik umestite živila bogata z vlakninami. foto: Dreamstime

OREŠČKI

Ljudje z aknami imajo pogosto nizke vrednosti   antioksidantov, kot sta vitamin E in selen, ki ju   vsebujejo mandlji, arašidi in brazilski oreščki. Ta   hranila ščitijo celice pred poškodbami in okužbami.   Znanstveniki niso našli nobenega povsem jasnega   dokaza, da antioksidanti odpravljajo akne, vendar   na vašo kožo vplivajo blagodejno, zato ne more   škoditi, če oreške vključite v prehrano. A ne pretiravajte, pest oreščkov na dan bo dovolj

prejšnji članek
Dejan Vedlin (Toti Radio): Poslušalci imajo znova radio, na katerega so ponosni
Svet slavnih
Dejan Vedlin (Toti Radio): Poslušalci imajo znova radio, na katerega so ponosni
naslednji članek
Zvezdnika potrdila ločitev, a zanikala govorice
Svet slavnih
Zvezdnika potrdila ločitev, a zanikala govorice
#nasazenazenska
nasazenazenska