Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najpogostješi vzroki za mišične krče

20. 5. 2023; 02.00
Avtor: T.D.
mišični krč

mišični krč foto: Dreamstime

Krči so ena od tistih težav, pri katerih intenzivnost bolečine ne odraža nevarnosti za zdravje. Vsi, ki smo jih že kdaj izkusili, vemo, kako zelo neprijetni so.

Krči se lahko pojavijo kjerkoli v telesu, tudi med spanjem, mehanizem nastanka pa je vedno enak: mišice se brez naše volje naenkrat močno stisnejo. Dobra stvar je, da so le redko znak resne bolezni in da trajajo kratek čas. Če poznamo najbolj verjetne vzroke zanje, se jim lahko izognemo. In kateri so najpogostejši vzroki za krče?

Povišana telesna temperatura

Pogost vzrok za krče je visoka telesna temperatura, pojav pa poznamo pod imenom vročinski krči. Najbolj pogosti so pri majhnih otrocih. Podatki kažejo, da prizadenejo od tri do pet odstotkov otrok v starosti od šestih mesecev do petih let in so najpogostejša nevrološka težava v otroštvu. Sproži jih naraščanje telesne temperature, najverjetneje zaradi nezmožnosti prilagoditve možganov nanje. Pomembno vlogo igra dednost. V zadnjem času pa precej raziskujejo tudi hipotezo, da se pojavljajo zaradi mutacij, ki povzročijo preobčutljivost nevronov.

Žeja oziroma dehidracija

Voda je za pravilno delovanje telesa izjemno pomembna. Ne nazadnje smo večinoma sestavljeni iz vode: predstavlja kar dve tretjini naše telesne teže. Že blaga dehidracija (upad tekočine za en do dva odstotka) povzroči bistveni upad telesnih in duševnih sposobnosti. Pomembno je tudi vedeti, da se izrazit občutek žeje pojavi šele, ko je stopnja dehidracije okrog en odstotek.

Zunanje temperature

Naj se sliši še tako neverjetno, ampak vzrok za boleče »vozlanje« mišic je lahko tudi vreme. Vročina v okolju povzroča, da se bolj potimo, in če smo pri visokih zunanjih temperaturah tudi telesno aktivni, vodo izgubljamo še toliko bolj. Drugo pomembno dejstvo je, da s potenjem izgubljamo elektrolite: kalcij, natrij, kalij, magnezij … Brez njih naše mišice ne morejo pravilno delovati.

Zdravila

Statini, ki se uporabljajo za nadzor holesterola, in diuretiki, ki telesu pomagajo, da se znebi tekočine, sta le dve vrsti zdravil, ki lahko povzročita krče kot neželeni stranski učinek. Če opazite, da njihovo jemanje redno spremljajo krči, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo zamenjal zdravilo. To še posebej velja v primeru, ko se krči začnejo pojavljati takoj, ko začnete jemati neko zdravilo.

Slaba cirkulacija krvi

Če se vam krči poslabšajo, ko hodite, vaše mišice morda ne dobijo dovolj krvi. Stanje je pogostejše pri starejših in pri tistih, ki so telesno le redko aktivni. Lahko je tudi posledica pojava, ki se imenuje klavdikacija – ko so vaše arterije ožje, kot bi morale biti, in kri s težavo pride skoznje.

Hitra telesna rast

Otroci lahko dobijo krče v mišicah v obdobju intenzivne telesne rasti. Zanje celo obstaja izraz »bolečine zaradi rasti«. Lahko jih povzroči tudi preveč telesne aktivnosti ali pa so otroci bolj občutljivi na bolečino. Lahko je tudi kombinacija vsega naštetega. Krči se najpogosteje pojavijo v nogah in otroka lahko zbudijo iz spanca. Pomaga raztegovanje mišice v nasprotno smer, nekaterim tudi kratkotrajno gretje.

Pretiravanje s športom

Vemo, da je redno ukvarjanje s športom eden od najbolj uspešnih načinov za ohranjanje zdravja in preprečevanje nastanka pravzaprav večine kroničnih bolezni. Ampak če s športom pretiravate, so posledica lahko boleči krči, še posebej če vadite le občasno in takrat preveč intenzivno. Pazite, da se pred vadbo vedno ogrejete in po vadbi raztegnete mišice.

prejšnji članek
Kaj se zgodi v telesu, če zadržujete urin?
Zdravje
Kaj se zgodi v telesu, če zadržujete urin?
naslednji članek
Živila, ki blažijo zgago
Zdravje
Živila, ki blažijo zgago