klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S smrekovo smolo nad nadležne glivice in rane

26. 11. 2022; 01.00
Avtor: M.K.
smrekova smola

smrekova smola foto: Dreamstime

Sprehodimo se po gozdu tudi v jesenskem času in se zazrimo v mogočna drevesa, ki nas obdajajo. Veličastno, kajne? Tokrat poudarek namenjamo smrekovi smoli, ki so jo uporabljali že naši predniki.

Zapisi o zdravilnosti in koristi smrekove smole segajo daleč v preteklost, v čas starih Grkov in takratnega zdravilca Hipokrata, skozi zgodovino so se ohranili. Poznali so jih tudi naši dedki in babice, ki so ponekod po Sloveniji smrekovo mazilo pripravljali sami in ga koristili tudi pri težavah, ki so pestile živino. Gozdarji so nekoč smrekovo smolo uporabljali kot prvo pomoč za udarce in ureznine, ki nastanejo pri delu, saj kombinacija snovi v njej predstavlja učinkovit mehanizem zdravilnih učinkov.

smreka, smrekova smola, iglice foto: dreamstime

Spoznajmo posebnosti

Smrekova smola je sestavljena iz trdnejše strukture, ki nastaja v smolnih žlezah drevesa in se izloča v smolne kanale ter skrbi za celjenje ran in varuje deblo pred poškodbami, ki jo povzročajo zunanji vplivi. Naj gre za vremenske razmere ali druge mehanske poškodbe. V prvi vrsti je namen smole, da zaščiti drevo pred izsušitvijo in mu pomaga celiti poškodovani lesni del. Podobno vlogo ima smrekova smola pri zdravljenju ljudi. Praviloma se uporablja za kožne bolezni in poškodbe. Nepogrešljiva je pri celjenju ran, vnetij, gnojnih in glivičnih razjedah, opeklinah, odrgninah, pri negi podplutb in še bi lahko naštevali. Največ danes potrjenih raziskav prihaja iz skandinavskih držav, kjer so ugotovili, da je smola bistveno pripomogla k okrevanju pri poškodbah na koži, kot so rane in gnojne razjede. Prav tako zavira rast najodpornejših bakterij, kot je MRSA.

rana, povij foto: Dreamstime

Pomoč pri težavah z dihali

Smrekovo smolo so že od nekdaj uporabljali tudi pri težavah z dihali. Eterično olje smreke, ki ga najdemo v smoli, pomaga razkužiti in očistiti pljuča ter dihalne poti. Zato je nepogrešljiv pripomoček in dodatna pomoč pri težavah z astmo, prehladu, kašlju in tuberkulozi.

Konec z glivičnimi obolenji

Večletno modrost so potrdile tudi večletne znanstvene raziskave, ki dokazujejo, da je smrekova smola odličen antimikotik. To pomeni, da uspešno zavira rast gliv, posledično se učinkovito uporablja pri glivičnih obolenjih nohtov. S svojim delovanjem pomaga tudi pri regeneraciji tkiva in tako dodatno pomaga pri zdravljenju.

prejšnji članek
Ko gre za zdravje, molk ni vedno pametna izbira
Zdravje
Ko gre za zdravje, molk ni vedno pametna izbira
naslednji članek
Si je Jože Potrebuješ izpolnil sanje o ferarriju?
Svet slavnih
Si je Jože Potrebuješ izpolnil sanje o ferarriju?