Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

resni.ca, shod, protest-4.-12 Svet24.si

FOTO: Shod v Ljubljani, prerivanje med protestniki...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

Dorangel Vargas Facebook Odkrito.si

GROZLJIVA ZGODBA: Andski Hannibal Lecter

sasa luka doncic Ekipa24.si

Saša DONČIĆ po vrnitvi iz Dallasa priznal, da ...

Ko gre za zdravje, molk ni vedno pametna izbira
| T.D.

Ko gre za zdravje, molk ni vedno pametna izbira

Obisk ginekologa, dreamstime

Teoretično svojemu zdravniku povemo vse – tudi neprijetnosti. Konec koncev gre za naše dobro. A se včasih ne zavedamo, da bi bila morda pomembna še katera druga informacija, in tako »sleparimo« celo iz nevednosti.

Običajno je tako, da se celo večnost odpravljamo k zdravniku ali pa čakamo, da bo imel čas za nas. Ko smo končno v ordinaciji, gre vse tako zelo hitro – in že smo zunaj. Včasih pozabimo povedati vse, kar nam leži na srcu. Pozabimo na detajle in zamolčimo slabe navade. To je lahko tvegano! Preberite, kaj naj bi še povedali pri zdravniku.

Zdravila in prehranski dodatki

Morda jemljete prehranska dopolnila, ker niste ljubitelj zelenjave, pa vendar zelo veliko daste na zdravo prehrano. Težava: temu ne pripisujete velikega pomena. Toda zdravnik mora vedeti za domnevno »neškodljive« preparate z mineralnimi snovmi, vitamini in rastlinskimi izvlečki. Preveč magnezija denimo povzroča driske, preveč vitamina A utrujenost in glavobole, vitamin B pa srbenje kože. Magnezij denimo tudi zavira delovanje nekaterih vrst zdravil.

Foto: dreamstime - Zdravnik

Koliko tehtate?

»Približno 60 kilogramov ...« Če ste čisto iskreni, pa puščica na tehtnici kaže okoli 70 kilogramov. Toda ali mora zdravnik res vedeti, da ste v zadnjem času pojedli nekoliko preveč čipsa? Bolje, da ve! Tako bo upošteval vsa tveganja za vaše zdravje in bo lahko ustrezno odmerjal učinkovine. Iskrenost glede kilogramov je zelo pomembna tudi pred operacijami, saj se količina narkotika določi glede na telesno težo.

Ali v vaši družini obstajajo podobne bolezni?

Če je imela vaša babica bolezen ščitnice, ste verjetno tudi vi nagnjeni k temu. Če bo zdravnik to vedel, vam bo lahko predpisal dovolj joda (morske ribe, sol), pozoren bo na simptome in bo pravočasno odredil krvne teste. Pravočasno bo ukrepal tudi, če se je v vaši družini že kdaj pojavil rak dojk. Pri družinah s sladkorno boleznijo bo zdravnik pozoren na zdravo težo in vrednosti krvnega sladkorja.

Ste zajtrkovali?

Na nekatere preiskave in posege morate priti tešči. Že samo skodelica sladke kave spremeni vrednosti krvnega sladkorja, maščob in železa. Pri določenih preiskavah v predelu trebuha (na primer magnetni resonanci s kontrastnim sredstvom) je dovoljeno prej uživati le navadno vodo.