Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

resni.ca, shod, protest-4.-12 Svet24.si

FOTO: Shod v Ljubljani, prerivanje med protestniki...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

exatlon Njena.si

Exatlon: Zmagovalca Franko Bajc in Marjanca ...

sasa luka doncic Ekipa24.si

Saša DONČIĆ po vrnitvi iz Dallasa priznal, da ...

Glavoboli, slabost in pešanje vida lahko kažejo na možganski tumor
| T.D.

Glavoboli, slabost in pešanje vida lahko kažejo na možganski tumor

Glavobol, Dreamstime

Znaki in simptomi možganskega tumorja so zelo podobni drugim vsakodnevnim boleznim, ob katerih po navadi zamahnemo z roko – od glavobolov do depresije.

Dobra novica je, da po podatkih Ameriškega združenja za boj proti raku možganski tumor prizadene manj kot odstotek svetovnega prebivalstva, slaba novica je, da ga pogosto spremlja zelo malo simptomov. Ti se pogosto zamenjujejo z običajnimi težavami in posledicami stresnega življenja – od glavobolov do izčrpanosti, vendar jih ne bi smeli spregledati.

Vztrajni glavoboli

Celo zdravnikom je lahko težko razlikovati med glavoboli (ali popolnimi migrenami), ki so znaki možganskega tumorja, in tistimi zaradi drugih vzrokov. Najboljši pokazatelj je na novo nastali vsakodnevni glavobol, za katerega se zdi, da ne bo minil. Ti glavoboli se sčasoma poslabšajo in so pogosto prisotni, ko se zjutraj zbudite, intrakranialni tlak (pritisk v lobanji) pa je povišan zaradi dolgega ležanja v postelji. Ta bolečina se lahko zelo razlikuje, ne glede na velikost ali stopnjo rasti tumorja.

Foto: dreamstime - možganski tumor, zdravnik, možgani

Slabost in bruhanje

Poleg glavobola sta tudi slabost in bruhanje eden bolj zgodnjih simptomov, ki nakazujejo, da se v možganih nekaj dogaja. Tudi to je posledica povečanega intrakranialnega tlaka. Pogosto se glavobol, slabost in bruhanje pojavijo hkrati.

Subtilna izguba vida

Bolniki, pri katerih se pojavi ta poseben simptom možganskega tumorja, se tega morda sploh ne zavedajo, kaj šele da bi ga povezali z možganskim tumorjem. Morda sploh ne bodo opazili spremembe v kakovosti vida. Ta poseben simptom okvarjenega perifernega vida je znan kot bitemporalna hemianopsija.

Šibkost telesa

Motorna skorja možganov sproži in nadzira gibanje mišic po telesu. Desna motorna skorja nadzoruje levo stran telesa, leva pa desno stran telesa. Oseba, ki ima možganski tumor, morda ne bo čutila bolečine v okončinah, leva ali desna noga ali roka pa se morda ne bosta odzvali tako, kot ste navajeni – ali pa sploh ne.

Težave pri oblikovanju stavkov

Še en pogost simptom možganskega tumorja je nejasen ali počasen, zavirajoč govor. Jezikovne težave – na primer jecljanje, težave pri poimenovanju predmetov ali razumevanju tega, kar govorijo drugi – so ključni simptomi tumorja v čelnem ali časovnem režnju.

Foto: Dreamstime - zdravnik, glavobol

Spremembe v razpoloženju

Bolniki, ki trpijo za možganskim tumorjem, lahko razvijejo depresijo, jezo ali tesnobo, tudi če običajno ne kažejo takšnih čustev, lahko pa tudi kažejo nagnjenje k tveganemu vedenju. To je najpogosteje povezano s tumorjem, ki neposredno vključuje ali stisne dele čelnega režnja, ki je odgovoren za številne naše osebnostne lastnosti.

Okvara sluha

Če ste doživeli izgubo sluha z ene strani ali nenehno slišite zvonjenje v ušesih, znano kot tinitus, se morate dogovoriti za pogovor z zdravnikom, ki lahko ugotovi, ali so vaši simptomi dovolj hudi, da obiščete nevrologa.

Izguba ravnotežja

Eno od številnih področij, kjer imajo možgani ključno vlogo, je usklajeno gibanje mišic oziroma občutek za ravnotežje. Če je vaša hoja otežena, še posebej v temi, in se pri hoji nagibate na eno stran, je to lahko eden od simptomov možganskega tumorja; povzročajo ga tumorji v malih možganih, predelu možganov, ki je odgovoren za ravnotežje in koordinacijo.