GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za okras in za prilogo andska jagoda z vrta

24. 11. 2023; 03.00
Avtor: M.K.
Preverjeni 8 - dec 19

Andska jagoda, ki raste po tleh, je v resnici zemeljska češnja. foto: Dreamstime

So tudi na vašem okrasnem vrtu med jesenskimi rastlinami ostali nežni »pergamentni« lampijončki, ki postajajo vse bolj prozorni? Ti so že od nekdaj prisotni na okrasnih vrtovih, a naj vam povemo, da so tudi koristni za zdravje.

Govorimo o perujskem volčjem jabolku, zemeljski češnji ali kapski kosmulji, ki jo na slovenskih okrasnih vrtovih pogosto opazimo, a le redkokdo ve, da lahko jagode tudi uživamo. V krhkih lupinah, ki se skozi zorenje simpatično obarvajo, najdemo jagode, ki so včasih rumene, drugič oranžne ali skoraj povsem rdeče, pa tudi zanimivega okusa in koristne za zdravje. Nekoč je veljalo, da so strupene, a to ni res.

Fisalis, andska jagoda Fotografija Pixabay foto: Pixabay

Še vedno veljajo za okras

Andsko jabolko na slovenskih vrtovih velja predvsem za okras, v kuhinji, kot dodatek k hrani, ga skorajda ne vidimo. Vendar so poleg nežnih cvetov, ki se sčasoma spremenijo v lepe lampijončke, odlično darilo narave tudi jagode, ki se skrivajo v njih. Morda vas je babica svarila, da so strupene, a to ne drži; so užitne in še več, tudi koristijo zdravju. Vsebujejo veliko vitamina C, fosforja in tudi nekaj vitamina A, poleg tega pa imajo zelo malo kalorij. Lahko bi rekli, da dozorijo ob pravem času, saj so zelo dobrodošle pri krepitvi imunskega sistema. Številni jih priporočajo kot zdravilo proti virozam in prehladom, z njimi tudi krepimo zdravje ledvic in mehurja.

Andska jagoda je dva metra visok grm. foto: Dreamstime

Kdaj so plodovi zreli

Pojdimo po vrsti. Če andskega jabolka še niste sadili na svojem vrtu, je čas za to prijetno opravilo vse od sredine marca do sredine aprila. Setev načeloma opravimo pred zadnjim spomladanskim mrazom. Nato rastlino na vrt preselimo v maju, saj ima podobne zahteve kot paradižnik. Lahko jo gojite v posodah ali koritih, nič pa ne bo narobe, če jo presadite na prosto. Dobro namreč uspeva tako na sončnem balkonu ali terasi kot na domačem vrtu. Na vrtu po navadi doseže višjo rast, saj so pogoji za to boljši. Na vrtni gredi jo sadimo podobno kot paradižnik, razdalja med rastlinami naj bo pol metra. Rastlina zacveti poleti in na cvetnih mestih se sčasoma razvijejo plodovi, ki jih v začetku objema temno zelena lupina. Ta se skozi zorenje spreminja in postaja vse bolj porozna, znotraj nje pa zorijo andske jagode. Plodovi so zreli, ko se lampijonček posuši in poči. To se dogaja od konca poletja do prve zmrzali.

Andska jagoda.

Andska jagoda. foto: Miša Pušenjak

prejšnji članek
Nič več uganka: Zakaj po rdečem vinu boli glava?
Zdravje
Nič več uganka: Zakaj po rdečem vinu boli glava?
naslednji članek
Imate tudi vi strah pred zapuščenostjo?
Zdravje
Imate tudi vi strah pred zapuščenostjo?