Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako ravnati pri napadu putike, glavobolu in bolečinah v ušesih?

24. 11. 2022; 03.00
Avtor: T.D.
glavobol, obkladek

glavobol, obkladek foto: Pinterest

Blagodejno topli ovitki in obkladki spadajo med najstarejše zdravilne metode na svetu. Zagotovo se spomnite, da vam je babica tako zbijala visoko vročino – krpe v žganje in na vroče telo.

Topli obkladki spodbujajo prekrvitev globoko v tkivih, aktivirajo imunski sistem in zavirajo vnetja. Njihova visoka učinkovitost izvira predvsem iz kombinacije toplote in zelo učinkovitih rastlinskih snovi. Visoka temperatura širi žile in omogoča, da zdravilne snovi prodrejo še globlje v prizadeto tkivo. Pri nekaterih težavah pa po drugi strani pomagajo blagodejni hladni ovitki.

Proti glavobolu

Hladni obkladki z eteričnimi olji sivke in majarona so se izkazali za blagodejne pri glavobolih in tudi napetostih v vratu.

Postopek: v skodelico hladne vode kanite po pet kapljic sivkinega in majaronovega eteričnega olja. V tekočino potopite laneno krpico, jo ožemite in si jo za 20 minut položite na čelo ali tilnik. Dišeča sivka spodbuja spanec, majaron pa sprosti mišice in žile. Skupaj blažita glavobole in znižujeta krvni tlak.

Pri vnetem mehurju

Koale zagotovo nimajo nikoli vnetega mehurja, saj so nore na evkaliptus. Avstralski zdravilci pri infekcijah mnogih vrst že stoletja prisegajo na dišeče liste evkaliptusa. Ti vsebujejo cineol, ki zavira vnetje mehurja in blaži bolečine.

Postopek: pri prvih znakih vnetega mehurja v 300 mililitrov vroče vode kanite pet kapljic evkaliptusovega olja. V tekočino potopite bombažno krpico, jo ožemite in jo položite na spodnji del trebuha ter povežite z volnenim šalom. Obkladek po 30 minutah odstranite, se toplo oblecite in sprostite.

Težave z vnetjem sečil? foto: Profimedia

Ob napadih putike

Ohrovt ima močan čistilni učinek. Pri akutnih bolečinah putike in drugih sklepnih bolečinah lahko ohrovt iz telesa odstrani strupene substance, ki sprožajo napade, pa tudi vnetne snovi.

Postopek: liste ohrovta razporedite po brisači in jih povaljajte z valjarjem, da izločijo sok. Nato jih razporedite okoli bolečega sklepa in ovijte s čisto, tanko brisačo. Pustite delovati čez noč.

Za energijo

Zdravilci in zeliščarji pri stanjih izčrpanosti še danes posežejo po ingverjevih ovitkih. Ti spodbudijo nastajanje toplote v organizmu in tako pospešijo sproščanje.

Postopek: nekaj žlic olupljenega in drobno nastrganega ingverja prelijte z malo vroče vode, pustite stati deset minut in ga nato precedite. Dodajte liter vroče vode, s tekočino namočite bombažno krpo, jo ožemite in položite na predel ledvic. Po približno desetih minutah bo nastal intenziven občutek toplote, ki bo okrepil celotno telo. Ovitek odstranite po 30 minutah in počivajte še 15 minut.

Proti vnetju sinusov

Če se je prehlad zasidral v obnosnih votlinah, pomaga obkladek z lanenimi semeni. Njihove učinkovine redčijo sluz in zavirajo vnetja.

Postopek: v 400 mililitrih vode zavrite pet žlic lanenih semen, da se zmehčajo. Potem jih dajte na kuhinjsko krpo in zvijte v zvitek, ki ga za 20 minut položite na nos. Toplota spodbuja prekrvitev in zdravljenje.

Boleče uho

Čebulni ovitki naj bi se zelo obnesli pri hudih bolečinah v ušesih.

Kako jih pripravite? Drobno sesekljajte srednje veliko čebulo, ki jo date v gazo ali robec. Žakeljček močno zavežite in ga na grelcu ali nad paro hitro segrejte, nato pa položite na boleče uho in pritrdite s trakom ali kapico. Uho pregrevajte, dokler se žakeljček ne ohladi (približno pol ure).

foto: Profimedia

prejšnji članek
Jesensko razvajanje s pilingi
Moda&Lepota
Jesensko razvajanje s pilingi
naslednji članek
Kristina in Blaž po koncu šova takole razigrana
Resničnostni šovi
Kristina in Blaž po koncu šova takole razigrana