GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so najverjetnejši vzroki, da vas pogosto boli rama

30. 11. 2021; 03.00
Avtor: Tea Dečman
dvigovanje težkih bremen

dvigovanje težkih bremen foto: Dreamstime

Pri igralcih tenisa in gimnastičarjih so bolečine v rami nekaj vsakdanjega, vendar lahko zelo boleč izpah rame utrpimo tudi ob vsakdanjem pospravljanju ali dvigovanju otroka.

Rama je sestavljena iz kosti in hrustančne površine, sklep pa tvorijo lopatica, nadlahtnica in ključnica. Ortopedi pravijo, da je rama sestavljena iz treh podsklepov, ki morajo delovati usklajeno, če se želimo zjutraj pretegniti brez težav. Prvi je sklep med glavo nadlahtnice in lopatice, sledi sklep med akromialnim odrastkom lopatice in končnim delom ključnice ter sklep med prsnim košem in lopatico.

Mišice igrajo pomembno vlogo

Kot druge sklepe tudi ramo tvorijo sklepna ovojnica z vezmi in mišice, ki se na kostne površine priraščajo s kitami. Izmed vseh so najpomembnejše mišice rotatorne manšete. Gre za skupino štirih, razmeroma majhnih mišic, katerih kite se združijo in skupaj zaraščajo na sprednjo, zgornjo in zadnjo površino nadlahtnice. Omeniti je treba še velike mišice, ki omogočajo pomikanje lopatice po prsnem košu med izvajanjem gibov v ramenu, ter veliko deltoidno mišico in veliko prsno mišico, ki je pomembna zlasti pri gibih notranjega zasuka.

Težave z bicepsom

Biceps je dvoglava mišica, katere trebuh je na sprednji strani nadlakti. Da imamo težave z ramenskim bicepsom, nam sporoča bolečina v rami pri preobremenjevanju, ki izžareva po sprednjem delu nadlakti navzdol in je močnejša ob neposrednem pritisku na kito bicepsa v zgornjem delu. Do razbolelega bicepsa pogosto pride zaradi nenadne hujše obremenitve rame. Sprva poskušamo biceps zdraviti s počitkom, sledi fizikalna terapija, tudi s kortikosteroidi, pri kroničnih težavah pa bo zdravnik predlagal artroskopsko operacijo.

Poškodba kit

V kitah se z leti začnejo postopno razvijati degenerativne spremembe, zaradi česar se vse manj raztegnejo, kar lahko že pri manjših poškodbah privede do njihovega raztrganja. To spodbujajo še dedna nagnjenost, preobremenjevanje ramena in enkratna preobremenitev po kakšni poškodbi. Da so se kite poškodovale, čutimo po bolečini v rami, ki izžareva v zgornjo tretjino nadlahtnice in je izrazitejša ponoči, po stopnjevani bolečini ob vsaki obremenitvi ramena, po zmanjšani gibljivosti ramena in manjši moči odročitve roke v ramenu. Ortoped nam bo svetoval artroskopsko operacijo s prišitjem raztrganih kit, zdravljenje s protibolečinskimi obsevanji in terapevtskimi vajami, zdravljenje s kortikosteroidi in v redkih primerih operacijo z vstavitvijo umetnega sklepa.

Obraba hrustanca v ramenskem sklepu

Če začutimo bolečino že, ko poskušamo dvigniti roko, je to gotovo zgodnji svarilni znak za obolenja in poškodbe rame, kar lahko, če ne poiščemo pomoči pri zdravniku, povzroči dodatno obremenjevanje okvarjenih ali poškodovanih mehkih tkiv.

Obraba hrustanca v ramenskem sklepu je povezana predvsem s predhodnimi poškodbami, kot so zlomi zgornjega dela nadlahtnice ali sklepne površine lopatice, s ponavljajočimi se izpahi rame. Boli nas in rama postopoma povsem otrdi. Ortoped bo sprva svetoval zdravila, kot so antirevmatiki in kortikosteroidi, ki obrabo umirijo. V zadnjem času se pri obrabi ramenskega obroča uporabljajo injekcije hialuronske kisline ter obsevanje z magnetnoresonačno terapijo. Če pa hrustanec popolnoma propade, pride v poštev operativno zdravljenje, med katerim vstavijo sklepno endoprotezo – umetni sklep.

Kako si zaščitimo rame

Ne le pri igranju golfa, ampak tudi pri vsakdanjem delu je obremenitev ramenskega sklepa velika. Bolečino sprožijo predvsem ponavljajoči se gibi in delo nad višino ramen. Izogibajmo se sunkovitim gibom, zlasti pri dvigovanju težjih bremen. Še preden se pojavijo težave in celo ob bolečini pa je priporočljivo izvajati vaje, s katerimi želimo predvsem ohraniti gibljivost ramenskega sklepa, ki se vse prehitro zmanjša.

prejšnji članek
Pravilo za uspeh v poslu: Postanite mojster samega sebe
Zdravje
Pravilo za uspeh v poslu: Postanite mojster samega sebe
naslednji članek
Partnerka pokojnega slovenskega deskarja razkrila, da sta bila poročena
Svet slavnih
Partnerka pokojnega slovenskega deskarja razkrila, da sta bila poročena
#obraziavenija
obraziavenija