Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S hmeljem do boljše prebave in več miru

19. 3. 2022; 03.00
Avtor: M.K.
hmeljev čaj

hmeljev čaj foto: Dreamstime

Hmelj sicer najbolj poznamo kot sestavino za pivo, a to je zgolj kamenček v mozaiku možnosti, kje lahko to rastlino uporabimo. Naj omenimo, da so hmelj nekoč uporabljali za izdelovanje vrvi, nepogrešljiv je v kulinariki, prav tako pa tudi v ljudskem zdravilstvu.

Hmelj v Sloveniji gojijo predvsem v okolici Žalca, sicer pa ga po vsej državi najdemo tudi kot divjo ovijalko s srčastimi listi. Nekoč so hmeljeva stebla pogosto uporabljali predvsem za izdelovanje košar in drugih pletarskih izdelkov. Iz njih so pridobivali vlakna za tkanine in celulozo za papir. Kot zanimivost lahko povemo, da je dvodomna rastlina. Na ženskih rastlinah, ki jih gojijo v industrijske namene, se razvijajo stožčasti storžki, ki so nepogrešljivi v ljudskem zdravilstvu in za varjenje piva, pri čemer ga uporabljajo predvsem zaradi lastnosti, da preprečuje skisanje piva. V kulinariki so hmelj uporabljali že stari Rimljani, ki so uživali predvsem njegove poganjke. Danes te ponekod pripravljajo z beluši, kuhane, pražene ali pečene in prelite z bešamelom.

Hmelj pomirja foto: Pixabay

Hmelj pomirja duha in spodbuja prebavo

Za zdravilne namene ženske cvetove oziroma storžke nabiramo jeseni, ko postanejo rumenkasto zelene barve. Imajo izjemno aromatičen in grenak okus. Uporabljajo jih za čaje, praške in izvlečke za zdravilne namene. Na telo deluje pomirjujoče, ima pa tudi sedativno in spazmolitično delovanje. Zato se pitje hmeljevega čaja svetuje pri nespečnosti in v času stresnih obdobij, saj deluje izjemno pomirjevalno in uspavalno. Klinični poskusi, ki so jih izvedli v Nemčiji, so dokazali, da je pripravek iz hmelja in baldrijana odlična kombinacija za uspešno zdravljenje težav z živci pri odraslih in otrocih. Zato ga pogosto uporabljajo pri vseh oblikah nemira, občutkih strahu, motnjah spanca, nervozi … Nepogrešljiva je njegova uporaba tudi na prebavila. Grenčine spodbujajo delovanje, uničujejo bakterije in pomirjajo krče. Hmelj deluje tudi estrogeno, a to področje še ni povsem raziskano, priporočajo pa njegovo uporabo pri lajšanju težav, povezanih z menstrualnim ciklom in menopavzo.

Hmelj se uporablja pri nemirnosti in živčno pogojenih motnjah spanja.

Hmelj se uporablja pri nemirnosti in živčno pogojenih motnjah spanja. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Ste sposobni rešiti najkrajši test inteligence na svetu?
Zdravje
Ste sposobni rešiti najkrajši test inteligence na svetu?
naslednji članek
Jasna Kuljaj: Franka bi z veseljem ‘posvojila’
Zdravje
Jasna Kuljaj: Franka bi z veseljem ‘posvojila’
#nasazenazenska
nasazenazenska