Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Srbečica in pozabljivost – možna znaka bolnih jeter

5. 11. 2023; 03.00
Avtor: Mojca Kopriva
srbečica dermatitis

Srbečica foto: Profimedia

Jetra so glavni »filter« v našem telesu, ki čisti toksine iz krvi, sodeluje pri obrambi pred okužbami, ustvarja žolč in razgrajuje maščobe; prav zato je zelo pomembno, da pravočasno prepoznamo težave z jetri.

Na žalost se ob slabšem delovanju tega organa povečuje tudi tveganje za nastanek raka jeter, toda večina ljudi se ne zaveda vzroka odpovedi jeter niti simptomov, dokler ne postanejo zelo izraziti ali pa se pri pregledu naključno postavi diagnoza. Zato vam predstavljamo pet simptomov, ki nakazujejo, da jetra niso v najboljšem stanju. Zdravnika je treba obiskati, če opazimo naslednje ...

Zlatenica

Zlatenica je zdravstveno stanje, pri katerem opazimo, da je urin temnejši, beločnica pa rumena. To je verjetno eden najpogostejših znakov ne le pri poškodbah jeter, ampak tudi pri nekaterih drugih zdravstvenih težavah. Oslabljenost jeter vodi v zlatenico, kar povzroči nastanek bilirubina. Bilirubin je pigment, ki nastane, ko se rdeče krvne celice razgradijo in kopičijo v krvnem obtoku. Zdrava jetra vsrkajo bilirubin in ga pretvorijo v žolč, ki ga telo izloči skozi blato. Pri motenem delovanju jeter ta proces seveda ni tako uspešen.

Srbeča koža

Srbeča koža je eden prvih znakov bolnih jeter. Če imate jetrno bolezen ali poškodbe tega organa, se pod kožo nabira velika količina žolčnih soli, kar povzroča srbenje. To je razmeroma pogost simptom, ki se sicer lahko pojavi tudi pri nekaterih drugih zdravstvenih težavah.

Krvavitev

Krvavitev je lahko zelo nevarno stanje, ki zahteva nujno zdravniško pomoč. Simptomi krvavitve, ne glede na to, ali bruhate kri ali pa jo opazite v blatu, lahko nakazujejo težave z jetri. Povečan pritisk v portalni veni (ki prenaša kri iz prebavnih organov v jetra) povzroči čezmerno krvavitev. Če opazite kakršnokoli sled krvavitve (tudi najmanjšo), se posvetujte z zdravnikom.

Izguba apetita

Ker imajo jetra ključno vlogo pri delovanju prebavnega sistema, lahko njihova poškodba povzroči izgubo apetita in celo hujšanje. Bolniki s kronično boleznijo jeter poleg hujšanja občutijo bolečine v trebuhu in slabost.

Težave s spominom in zmedenost

Ker jetra ne morejo filtrirati toksinov iz krvi, se bodo ti toksini nabrali v možganih, kar bo povzročilo zmedenost in izgubo spomina. Nekateri ljudje doživljajo tudi nihanje razpoloženja, težave z osredotočenostjo in celo spremembe osebnosti.

prejšnji članek
Kako prepoznati shizofrenijo?
Zdravje
Kako prepoznati shizofrenijo?
naslednji članek
Nova študija o kurkumi: Deluje kot zdravilo
Zdravje
Nova študija o kurkumi: Deluje kot zdravilo