robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Izbrancu SDS bi dali v roke največjo bazo ...

Nejc Erazem Njena.si

Objavljeni še nikoli videni posnetki pokojnega ...

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Naravni pripravki za boj proti nespečnosti
| M.K.

Naravni pripravki za boj proti nespečnosti

Sivkino olje zmanjšuje občutek vročine na koži., dreamstime

Nespečnost je v sodobnem času pogosta težava, saj smo ljudje vse bolj podvrženi stresu, ta pa je eden glavnih vzrokov za nespečnost. In čeprav za boj proti nespečnosti obstaja kar nekaj zdravil, obstajajo tudi naravni pripravki, ki so našemu telesu veliko bolj prijazni.

Svet, v katerem živimo, nas vse bolj peha v tesnobo in depresijo. Duševne bolezni naraščajo in vse več ljudi se spoprijema s tesnobnostjo, ki jo poleg značilnih simptomov, kot so pretirana zaskrbljenost, občutek ogroženosti, motnje zbranosti, napetost, občutek šibkosti, krči v trebuhu, driska in bruhanje, spremlja tudi nespečnost. Skoraj vsakega od nas določen del življenja spremlja tesnoba, takrat veliko težje in slabše spimo. Če si pri tem pomagamo z zdravili, se utegne zgoditi, da naše telo sčasoma razvije tolerance do njih in postopoma izgubijo sposobnost učinkovanja. Tu je zato nekaj naravnih načinov, kako si pomagati, kadar zaradi duševnih stisk in stresa ne moremo spati.

Sivkino olje

Sivka že od nekdaj velja za rastlino, ki ima neverjetno pomirjujoče učinke. Pogosto se uporablja v kozmetiki za otroke, da jim pomaga pri večernem spancu, je pa tudi zvesta spremljevalka različnih programov za dobro počutje, pri katerih se njeno eterično olje uporablja za sprostitev in pomiritev. Ravno zaradi teh lastnosti je primerna tudi v boju proti nespečnosti. Znano je namreč, da pozitivno vpliva na čustva in razpoloženja. Vonjanje eteričnega olja sivke pred spanjem pomiri um in umiri misli, kar je navadno posledica pretiranega razmišljanja in zaskrbljenosti. Z umirjenim umom pa veliko lažje zajadramo v spanec. Eterično olje sivke lahko po zraku širite z izparilnikom ali pa nekaj kapljic kanete na blazino, na kateri spite.

Foto: Profimedia

Kamilica

Tako kot sivka je tudi kamilica starodavna zdravilna rastlina. Poleg pomiritvenih ima tudi kar nekaj drugih zdravilnih prednosti, najbolj znana med njimi je prav gotovo sposobnost blaženja marsikaterih telesnih krčev in bolečin. Kamilico je najbolj priporočljivo uživati kot topel čaj vsaj kakšne pol ure do uro pred spanjem. Tako boste pomirili misli in lažje zaspali brez nadležnega premetavanja po postelji.

Maščobne kisline omega 3

Seveda ni nič nenavadnega, da najdemo maščobne kisline omega 3 tudi na seznamu zdravil za nespečnost. Te esencialne maščobne kisline so namreč ena najbolj čudodelnih sestavin, zato ni nič čudnega, da sodelujejo tudi pri premagovanju tesnobe in njenih posledic. Maščobne kisline omega 3 so namreč ključne za delovanje našega uma, močno pripomorejo tudi k dvigu razpoloženja. So torej pomembne pri boju s čustvenimi tegobami (zaradi tega so tudi ene ključnih sestavin, ki jih naj bi ženske uživale v času pred mesečnim perilom), kar pomeni, da posledično pripomorejo tudi k lažjemu in kakovostnejšemu spancu.