robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

janša, orban Necenzurirano

Kdo je Orbanov zaupnik, ki kupuje slovenske hotele...

Tanja Žagar Odkrito.si

Tanja Žagar - Rada vidi, da ji je udobno

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

6 znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov
| Revija Liza Maja

6 znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov

Vaš prebavni sistem protestira?, Thinkstock Photos

Imate povišan kortizol? Preverite ...

Kaj je pravzaprav kortizol?

Gre za hormon, natančneje povedano steroidni hormon, ki ima v našem telesu več funkcij. Povečano pa se začne izločati med napori - psihičnimi in fizičnimi - zato o njem pogosto govorimo kot o stresnem hormonu. Vendar pa čisto brez njega človeško telo sploh ne bi moglo preživeti. Hormon dejansko poskrbi, da ima naše telo ob vsakem času dovolj energije. Kadar smo pod stresom, kortizol prevzame nalogo varovanja naših zalog in virov. Če pa ga telo proizvaja preveč, pride do neprijetnih težav in na dolgi rok je precej ogroženo tudi naše zdravje.

Simptomi prekomernega izločanja kortizola

Izčrpanost

Kortizol poveča zmogljivost telesa, pod stresom pa ga pripravi tudi na alarmantno stanje in pripravljenost, aktivira mišice in pospeši tvorbo energije za njihovo delovanje. Dolgotrajno takšno stanje je za telo izjemno naporno. Povišane vrednosti kortizola se zato prav na začetku največkrat izrazijo v utrujenosti in neprestani izčrpanosti.

Foto: Profimedia - Visoka raven kortizola tudi zavira nastajanje serotonina, hormona sreče. Pojavi se brezvoljnost, celo depresija.

Visok krvni tlak

Če je telo neprestano v stanju pripravljenosti, se zviša frekvenca bitja srca in krvni tlak.

Depresivno razpoloženje

Ženske vemo, da imajo hormoni močan vpliv na naše razpoloženje. Preveč stresnih hormonov tako precej spremeni naše občutke. Notranji nemir, depresivna stanja, nihanja razpoloženja in strahovi so zelo resni pokazatelji previsokih vrednosti kortizola.

Menstruacija

Ženski ciklus se na zunanje vplive odzove zelo občutljivo. Še posebej veliko vlogo igra stres. Če se izloča preveč kortizola, lahko pride do neredne menstruacije ali pa ta povsem izostane.

Foto: dreamstime - Pojavijo se lahko neredne menstruacije.

Pridobivanje telesne teže

Kortizol upočasni presnovo, telo pa uskladišči energijo na zalogo. Zato se ljudje v stresnih časih pogosto zredijo, čeprav pojedo zelo malo - stres namreč pošlje signal, da se mora telo pripraviti na slabe čase.

Slabo celjenje ran in težave s kožo

Če je v organizmu preveč kortizola, trpi tudi ožilje. Zato hitro dobimo modrice, pa tudi rane se počasneje celijo. Stres je viden tudi v obliki aken.