kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

6 znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov

26. 9. 2023; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
kortizol

Vaš prebavni sistem protestira? foto: Thinkstock Photos

Imate povišan kortizol? Preverite ...

Kaj je pravzaprav kortizol?

Gre za hormon, natančneje povedano steroidni hormon, ki ima v našem telesu več funkcij. Povečano pa se začne izločati med napori - psihičnimi in fizičnimi - zato o njem pogosto govorimo kot o stresnem hormonu. Vendar pa čisto brez njega človeško telo sploh ne bi moglo preživeti. Hormon dejansko poskrbi, da ima naše telo ob vsakem času dovolj energije. Kadar smo pod stresom, kortizol prevzame nalogo varovanja naših zalog in virov. Če pa ga telo proizvaja preveč, pride do neprijetnih težav in na dolgi rok je precej ogroženo tudi naše zdravje.

Simptomi prekomernega izločanja kortizola

Izčrpanost

Kortizol poveča zmogljivost telesa, pod stresom pa ga pripravi tudi na alarmantno stanje in pripravljenost, aktivira mišice in pospeši tvorbo energije za njihovo delovanje. Dolgotrajno takšno stanje je za telo izjemno naporno. Povišane vrednosti kortizola se zato prav na začetku največkrat izrazijo v utrujenosti in neprestani izčrpanosti.

Visoka raven kortizola tudi zavira nastajanje serotonina, hormona sreče. Pojavi se brezvoljnost, celo depresija. foto: Profimedia

Visok krvni tlak

Če je telo neprestano v stanju pripravljenosti, se zviša frekvenca bitja srca in krvni tlak.

Depresivno razpoloženje

Ženske vemo, da imajo hormoni močan vpliv na naše razpoloženje. Preveč stresnih hormonov tako precej spremeni naše občutke. Notranji nemir, depresivna stanja, nihanja razpoloženja in strahovi so zelo resni pokazatelji previsokih vrednosti kortizola.

Menstruacija

Ženski ciklus se na zunanje vplive odzove zelo občutljivo. Še posebej veliko vlogo igra stres. Če se izloča preveč kortizola, lahko pride do neredne menstruacije ali pa ta povsem izostane.

Pojavijo se lahko neredne menstruacije. foto: Dreamstime

Pridobivanje telesne teže

Kortizol upočasni presnovo, telo pa uskladišči energijo na zalogo. Zato se ljudje v stresnih časih pogosto zredijo, čeprav pojedo zelo malo - stres namreč pošlje signal, da se mora telo pripraviti na slabe čase.

Slabo celjenje ran in težave s kožo

Če je v organizmu preveč kortizola, trpi tudi ožilje. Zato hitro dobimo modrice, pa tudi rane se počasneje celijo. Stres je viden tudi v obliki aken.

prejšnji članek
Skopost kot strup za odnos
Zdravje
Skopost kot strup za odnos
naslednji članek
Recepti: Pestre ideje za zdravo malico v pisarni
Kulinarika
Recepti: Pestre ideje za zdravo malico v pisarni