Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Obseg pasu mora meriti manj kot polovico telesne višine

30. 3. 2024; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
trebušna maščoba

Teža foto: Dreamstime

Ljudje bi se morali bolj zavedati, kako pomembno je, da se ne zredimo okoli pasu. Obstajajo raziskave, ki dajejo prednost obsegu pasu pred indeksom telesne mase ali povedano drugače, na obseg pasu zagotovo ne smemo gledati samo z estetskega vidika, ampak predvsem z zdravstvenega.

Obseg pasu je zelo pomemben, saj je oseba s povečanim obsegom kar štirikrat bolj ogrožena za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (KNB). Indeks telesne mase nam ne pove dosti o telesni sestavi. Zelo pomembno je, ali se maščoba nabira enakomerno v podkožju, na zadnjici, ali pa se kopiči okrog trebuha. včasih je lahko indeks telesne mase v mejah normale, obseg pasu pa povečan. Maščoba okrog trebuha namreč obdaja jetra in prebavila, kar poveča tveganje za kronične bolezni, zviša se tveganje za diabetes tipa 2, povišan krvni tlak in dislipidemije. Skupaj s povečano težo se poveča tudi možnost za rakava obolenja (dojke, črevesja), vpliva na dihala in gibala. Glavni vzrok za prekomeren obseg pasu je večinoma prekomerno hranjenje. Tisti, ki se jim maščoba kopiči okrog zadnjice, so manj ogroženi, ker je dejansko maščoba bolj kot ne le v podkožju in ne okrog notranjih organov. Ti imajo obliko hruške ali črke a, kar pomeni zgoraj vitka postava. Ne glede na obliko telesa pa se posebno po 50. letu starosti tudi ženskam začne kopičiti maščoba bolj okrog pasu, tudi če se jim je prej kopičila predvsem okrog stegen in bokov. Moškim se maščoba večinoma kopiči okoli pasu celo življenje.

Z vajami za moč in dieto naj bi v enem mesecu izgubili tri odstotke telesne maščobe. foto: Revija Zarja

Sladkor

Strokovnjaki pravijo, da je sladkor glavni krivec za kopičenje maščobe okoli trebuha, predvsem pri ženskah, ki doživljajo velika hormonska nihanja (ovulacija, menstruacija, menopavza, stres). Ker se hrane z visoko vsebnostjo sladkorja vnaša veliko oziroma več, telo posledično proizvaja več inzulina, in ker je kalorični vnos večji od porabe, se kopiči okrog trebuha. Za izgubo te maščobe je treba ne samo zmanjšati kalorijski vnos, ampak tudi popolnoma prenehati vnašati sladkorje. In za zdravo postavo bi morali paziti, da pas ne postane večji od polovice vaše višine. Tako za žensko, veliko 175 cm, zdrav obseg pasu meri manj kot 87,5 cm.

Ne morete shujšati? foto: Profimedia

prejšnji članek
Aleš in Teja Valič sta zaprisežena avtodomarja
Svet slavnih
Aleš in Teja Valič sta zaprisežena avtodomarja
naslednji članek
Zakaj nosečnice v resnici hrepenijo po kislem?
Zdravje
Zakaj nosečnice v resnici hrepenijo po kislem?