Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pohodnike nagradi pogled na poljane cvetočih narcis

6. 5. 2022; 03.00
Avtor: Tea Dečman
golica, dreamstime

golica, dreamstim foto: dreamstime

Golica je ena od najbolj opaznih in zelenih gora v Karavankah. Foto: Dreamstime

Vse poti na goro se začenjajo iz vasi Planina pod Golico. Ta leži 950 metrov nad morjem ob južnem pobočju Golice in skupaj z idilično vasico Plavški Rovt in sončnim zaselkom Prihodi oblikuje krajevno skupnost Planina pod Golico. Prvotni prebivalci območja so bili pastirji, ki so s severnih predelov Golice živino vodili na pašo sočne trave in gorskega cvetja, ki še danes prekrivata južna pobočja z drevjem neporasle gore.

Pot pod noge

Iz vasi Planina pod Golico do znamenite in gostoljubne koče na Golici (1582 m) je po bližnjici v smeri Savskih jam le dobra ura hoda, veliko daljša (2–3 ure) in napornejša, a zaradi prelepih razgledov tudi neprimerno hvaležnejša je pot po grebenih. Od koče ni daleč na vrh Golice (1835 m), četudi je ta morda videti bliže, kot je v resnici. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico, se odpre čudovit razgled na zahodne Karavanke in del Julijskih Alp s Triglavom.

Slovi po narcisnih poljanah

Mnogo ljubiteljev hribov in gora bo potrdilo, da je najprimernejši čas za obisk Golice v maju in juniju, saj na pobočjih Planine pod Golico takrat cvetijo narcise, ki krasijo okolico. Nižje cvetijo že v maju, višje pa v juniju. Na skalnatih grebenih ne manjka visokogorskega cvetja. Med njimi najdemo tudi gorski dimek (Crepis bocconi) in alpski lisičjak (Diphasiastrum alpinum). Poleg tega tam frfotajo rjavi okarji in rdečkaste škrebetulje. Nižje proti dolini pa lahko občudujemo zeleno-modre kačje pastirje.

Avsenikova Golica

Po Golici je dobila ime tudi najbolj znana slovenska narodnozabavna polka Na Golici, ki je hkrati najprepoznavnejša polka na svetu. V 50. letih prejšnjega stoletja je skladbo napisal Slavko Avsenik, aranžma Vilko Avsenik, izvajalec pa je Ansambel bratov Avsenik.

prejšnji članek
Pomembna pravila za pripravo kvalitetnega sirupa iz smrekovih vršičkov
Zdravje
Pomembna pravila za pripravo kvalitetnega sirupa iz smrekovih vršičkov
naslednji članek
Marcel Štefančič Jr razkril kdaj in kje se vrača
Svet slavnih
Marcel Štefančič Jr razkril kdaj in kje se vrača