1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Julija Patricija Novak, Cene Prevc Njena.si

Slovenski športniki pokazali svoje boljše ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Kaj je hipohondrija in kateri so opazni znaki?
| Liza Maja

Kaj je hipohondrija in kateri so opazni znaki?

hipohondrija, Dreamstime

Ste ob vsakem glavobolu prepričani, da imate smrtno nevarno bolezen? Seveda to ne pomeni nujno, da ste hipohonder. Preverite, na katere znake morate biti pozorni.

Hipohondrija je stanje, ko je oseba obsedena s svojim zdravstvenim stanjem. Pogosto je prepričana, da ima smrtno nevarno bolezen, kljub temu da nima nobene postavljene zdravniške diagnoze.

Preverite, kateri so znaki, po katerih prepoznate hipohondrijo.

Po spletu raziskujete vsak svoj simptom

Vsak od nas je kdaj že najbrž pobrskal po spletu in se trudil raziskati kakšen svoj simptom. Težava nastane, ko raziskujete vsak svoj simptom in temu namenite veliko časa.

Za vsako spremembo ste prepričani, da je smrtno nevarna

Vsakič, ko začutite bolečino v prsnem košu, ste prepričani, da je to resna srčna bolezen. Če čutite mravljince, ste prepričani, da je to možganska kap. Za vsako bolečino ali novo nastalo spremembo ste prepričani, da ste dobili smrtno nevarno bolezen. 

Neprestano vas skrbi, da boste zboleli

Čeprav ste popolnoma zdravi, ste v nenehnem strahu, da boste zboleli. Neprestano se vam zdi, da vas bo vsak čas doletela resna bolezen, zaradi česar ste pretirano previdni in prestrašeni.

Kljub zdravnikovim zagotovilom ste še vedno v skrbeh

Ne glede na to, kaj vam pove zdravnik, ste še naprej prepričani, da je nekaj narobe z vami. Pogosto se zgodi, da zaradi tega menjate več zdravnikov ali se na lastno pest odpravite na samoplačniške dodatne preiskave.

Prepričani ste, da bo vaša bolezen napredovala

Zdi se vam, da je vaše zdravstveno stanje vse slabše. Občutek imate, da vaša bolezen napreduje in da bo vaše počutje vedno slabše. Delno ste jezni na svojega zdravnika, da nič ne ukrene in vam ne pomaga, saj ste stoodstotno prepričani, da je vaša situacija vedno slabša.

Če menite, da trpite za hipohondrijo, je nujno, da si poiščete strokovno pomoč. Neprestano razmišljanje o bolezni je lahko izjemno stresno, kar lahko naposled resnično vodi v bolezen.