1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Julija Patricija Novak, Cene Prevc Njena.si

Slovenski športniki pokazali svoje boljše ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Dobre prehranske odločitve
| Zveza potrošnikov Slovenije

Dobre prehranske odločitve

Fotografija je simbolična, Profimedia

Lahko bi rekli, da vsako življenjsko obdobje zahteva svoj »krožnik«. Naše zdravje in dobro počutje je v veliki meri odvisno ravno od tega, kako si ga sestavimo. Ko pridemo v leta, ko v resnici potrebujemo manj hrane, moramo posebno pozornost nameniti izbiri sestavin.

Tudi zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije še posebej pozorni na kakovost prehranskih izdelkov, ki jih najdemo na naših trgovskih policah. Redno testirajo izdelke v neodvisnih laboratorijih in nam tako ponujajo informacije o izdelkih ki so kakovostni in niso (pre)dragi. Z rezultati testov in s prehranskimi nasveti, ki jih vsak mesec najdemo v reviji ZPStest in na spletni strani www.zps.si si lahko pomagamo, da bo naša prehrana v tretjem življenjskem obdobju kakovostna in raznovrstna.

Pri procesu staranja se v človeškem telesu dogajajo številne spremembe. Veliko jih je povezanih tudi s prehranjevanjem. Lahko se spremeni zaznavanje določenih okusov, zaradi česar v starosti pričnemo izbirati drugačna živila oz. nekatera zavračati. Tudi žvečenje in požiranje hrane lahko postaneta otežena, na drugi strani pa s starostjo vedno bolj prihajajo do izraza različne kronične nenalezljive bolezni, ki lahko tako ali drugače vplivajo na življenjski slog posameznikov. Za čim ugodnejši potek staranja je primerna prehrana eden ključnih dejavnikov.

Za naše bralke so pripravili posebno ponudbo – letna članarina v ZPS kar 10 evrov ugodneje! Tako je enoletno članstvo v ZPS za bralke in bralce na voljo že za 49,90 EUR.

Ponudba velja do 31. 5. 2022.

Posebna ponudba za članstvo vas čaka na povezavi: https://bit.ly/ZPSpopust

Lahko pa jim tudi pišete na spletni naslov narocnine@zps.si s pripisom revija Naša žena ali pokličete na 01 474 06 10 in poveste, da ste o članstvu brali v reviji Naša žena oziroma na spletni strani Njena.si.

Beljakovine – gradniki našega telesa

Zadosten vnos beljakovin je ena izmed osnovnih potreb človeškega telesa. Beljakovine so glavni gradniki našega telesa in sestavljajo vsa tkiva in strukture. Od kože, mišic, kosti in notranjih organov pa vse do las in imunskega sistema. Gradijo tudi različne hormone in živčne prenašalce. Zadosten vnos beljakovin je tako ključnega pomena za naše zdravje. Znanstvene študije potrjujejo, da je zadosten vnos beljakovin povezan:

 • z večjo količino mišične mase pri starejših, kar je povezano z boljšo funkcionalnostjo, dlje časa trajajočo samostojnostjo in s preprečevanjem sarkopenije (procesom izgube mišične mase),
 • z večjo kostno gostoto, ki prinaša manj zlomov kosti,
 • z boljšim delovanjem imunskega sistema in posledično manjšim številom okužb,
 • z manjšim številom zdravstvenih zapletov pri starejših posameznikih in
 • s splošnim boljšim počutjem, boljšo kakovostjo življenja in daljšo življenjsko dobo.

Priporočila za vnos beljakovin so pri starejših nekoliko višja kot za mlajšo populacijo in so 1,0 – 1,2 g beljakovin na kilogram telesne mase. Idealno je, če so obroki in s tem vnos beljakovin razdeljeni enakomerno tekom celega dneva.

Živila in njihova količina, ki je potrebna za vnos približno 25 g beljakovin:

 • 4 jajca
 • 100 g pečenega pustega mesa ali ribe
 • 100 g tunine v lastnem soku
 • 200 g puste skute
 • 250 g grškega jogurta ali skyra
 • 100 g manj mastnega sira
 • 300 g kuhanega fižola ali čičerike
 • 250 g tofuja
 • 1 merica sirotkinih beljakovin v prahu

Foto: Profimedia

Starejša oseba težka cca 70 kg mora glede na priporočila dnevno zaužiti med 70 in 84 gramov beljakovin. Kar pomeni približno 200 gramov puste skute za zajtrk, 100 g pečenega prsnega fileja piščanca za kosilo in na primer solato s 150 g kuhanega fižola in 50 grami sira za večerjo. Če zraven teh živil uživate še prilogo, npr. ješprenj, ajdovo kašo, testenine, kruh ali kosmiče, lahko količino zgoraj naštetih beljakovinskih živil nekoliko zmanjšate, saj tudi s škrobnimi prilogami vnesete nekaj beljakovin.

Hrana za možgane

Na naše kognitivne funkcije (spomin, govor, branje, pisanje, pozornost …) vpliva več različnih dejavnikov, in sicer genetika, življenjski slog, zdravila, bolezni, travme in količina spanca. Med te dejavnike spadata tudi prehrana in staranje. S starostjo postanemo ljudje vse bolj dovzetni za različne možganske bolezni. Upadanje kognitivne funkcije se do neke mere pojavlja pri vseh posameznikih. Z neprimernimi prehranskimi navadami, kot so prekomerno hranjenje (in posledično prekomerna telesna masa), prevelik ali premajhen energijski vnos, nezadosten vnos hranil, uživanje premalo prehranske vlaknine in premalo antioksidantov, lahko upad kognitivnih funkcij pospešimo.

Za ohranjanje kognitivnih funkcij so zelo pomembne prehranske navade skozi vse življenje. Hranila, na katera moramo biti še posebej pozorni so:

Omega-3 maščobne kisline: Predvsem sta pomembni maščobni kislini EPA in DHA (eikozapentaenojska in dokozaheksaenojska kislina), ki sta v večjem deležu prisotni v mastnih ribah in delujeta protivnetno. EPA in DHA sta pomembna gradnika možganov, zato zadosten vnos pozitivno vpliva na stanje možganov in s tem kognitivno funkcijo.

Vitamin D, vitamin E, vitamini skupine B (B1, B6, B8, B9 in B12) in vitamin C so pomembni za ohranjanje kognitivnih funkcij pri starejših, saj pomagajo pri normalnem delovanju živčnega sistema.

Vitamin D v manjših količinah najdemo v ribjih jetrih, mastnih ribah, gobah, živilih, obogatenih z vitaminom D, mleku in sojinem napitku, žitnih zrnih… Največ vitamina D pa nastane v našem telesu, in sicer v primeru izpostavljenosti soncu in sicer v časovnem obdobju od maja do septembra. V ostalih mesecih je smiselno vitamin D dodajati (prej se posvetujemo z osebnim zdravnikom).

 • Vitamin E vsebujejo šparglji, avokado, oreški, olive, različna semena, špinača, pšenica, rastlinska olja…
 • Vitamin B1 najdemo v suhem pivskem kvasu, tuni, svinjskem mesu…; B6 v pistacijah, lososu in piščančjem mesu,…; B8 v rumenjaku, piščancu, teletini, zeleni solati,…; B9 v zelenjavi, pomarančah, stročnicah, polnozrnatih izdelkih in B12 v živilih živalskega izvora (jetra, ribe, meso, jajca, sir).
 • Vitamin C je prisoten v agrumih, različnih rastlinah in zelenjavi (še posebej papriki), pa tudi v teletini in govejih jetrih

Foto: profimedia - zaloge

Kalcij, cink in baker so pomembna mikrohranila, ki so vključena v prenos signalov med živčnimi celicami oz. komunikacijo med njimi. Najboljši viri dobro izkoristljivega kalcija so mleko in mlečni izdelki ter sardele in druge manjše ribice, ki jih lahko zaužijemo kar s kostmi. Cink je prisoten v ostrigah, organih živali in mesu, v manjših količinah pa tudi v fižolu, oreščkih, mandljih, polnozrnatih žitaricah, sončničnih semenih… Baker lahko zaužijemo s sezamovimi semeni, indijskimi oreščki, bučnimi semeni, lešniki, kakavom, trdim kozjim sirom…

Selen in magnezij: Kognitivna funkcija možganov je lahko manjša v primeru, če imamo skozi celotno življenje v telesu premalo selena. Selen je v oreščkih, žitaricah, mesu, ribah, jajcih… Magnezij pa je nujen pri učenju in za dober spomin. Najdemo g a se v sončničnih semenih, indijskih oreščkih, soji, kakavu, ovsu, krompirju…

Predvsem naj bo, poleg kakovostnih beljakovin in maščob, prehrana bogata s pestrim naborom svežega sadja in zelenjave različnih barv, saj bomo s tem v telo vnesli tudi zadostne količine potrebnih vitaminov in mineralov ter drugih aktivnih komponent, ki lahko pomagajo pri boljšem počutju in upočasnjenem staranju.

Uporabljate pametni telefon? Če si namestite brezplačno apliakcijo VešKajJeš in s kamero pametnega telefona le poskenirate črtno kodo izdelka, ki pogosto pristane v vaši nakupovalni košari, se vam bodo na zaslonu v obliki semaforja prikazale informacije o hranilni sestavi izdelka. Odgovor, ali je čas, za izbiro bolj zdrave alternative, bo na dlani. >>KLIKNITE<<

Za pametne in kvalitetne prehranske odločitve

To so samo nekateri od nasvetov, ki jih za tretje življenjsko obdobje obravnavajo na ZPS. Vsak mesec naredijo in objavijo tudi prehranske teste ali tržne preglede. Pred kratkim so na primer testirali 20 navadnih polnomastnih jogurtov, 4 grške in 13 jogurtov grškega tipa. Ugotovili so, da je izbira na našem trgu res dobra in da ne glede na to, kateri jogurt izberete ne morete zgrešiti, saj so vsi preizkušeni izdelki prejeli vsaj oceno dobro. Z oceno zelo dobro pa so izstopali dva navadna in en grški jogurt.

Rezultate lahko poiščete na spletni strani www.zps.si (za člane ZPS je dostop brezplačen).
Prehranski testi ZPS in tržni pregledi, ki so objavljeni v vsaki številki revije ZPStest ponujajo informacije ter nasvete, kako in kje kupiti dober in kvaliteten prehranski izdelek. V večini primerov se izkaže, da za dobro prehransko vrednost izdelka res ni treba kupiti najdražje izdelke in da jim velikokrat izdelki trgovskih blagovnih znamk odlično parirajo.

Pred kratkim so naredili tudi tržni pregled temnih čokolad. Ugotovili so, da vsem izdelkom za vsebnost maščob in nasičenih maščob na prehranskem semaforju zasveti rdeča luč, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali le priložnostno in v manjših količinah. Pri izbiri temnih čokolad je nujno biti pozoren na vsebnost sladkorja in (nasičenih) maščob. Tudi čokolade s 70 in 75 odstotnim deležem kakavovih delov imajo namreč veliko sladkorja. Kljub temu so boljša alternativa mlečni čokoladi.

S članstvom v ZPS boste dobili prave informacije in veliko prihranili

V reviji ZPStest, boste našli nasvete, ki vam bodo prihranili denar in ne bodo zmanjšali kavalitetne izbire prehranskih izdelkov. To velja tudi za druge izdelke. Priporočila in rezultati ki jih boste deležni temeljijo na neodvisnem testiranju ali informacijah, ki jih podajajo ZPSjevi neodvisni strokovnjaki.

Ste že kdaj kupili kak izdelek, ki se doma ni izkazal tako, kot sta obljubljala oglas in trgovec? Seveda se je to že zgodilo vsakemu izmed nas ... A s pomočjo rezultatov neodvisnih testov lahko svoje prihodnje nakupe bolje načrtujete in ob tem še prihranite.

Člani ZPS sprejemajo dobre potrošniške odločitve, pri nakupih prihranijo čas in denar, pri morebitnih težavah pa jim svetuje naša pravna pisarna.

Da boste lahko sprejemali informirane nakupne odločitve, si zagotovite dostop do vseh primerjalnih testov, informacij in nasvetov, ki jih pripravljajo za vas!

Za naše bralke so pripravili posebno ponudbo – letna članarina v ZPS kar 10 evrov ugodneje! Tako je enoletno članstvo v ZPS za bralke in bralce na voljo že za 49,90 EUR.

Ponudba velja do 31. 5. 2022.

Posebna ponudba za članstvo vas čaka na povezavi: https://bit.ly/ZPSpopust

Lahko pa jim tudi pišete na spletni naslov narocnine@zps.si s pripisom revija Naša žena ali pokličete na 01 474 06 10 in poveste, da ste o članstvu brali v reviji Naša žena oziroma na spletni strani Njena.si. 

Nasveti ZPS za prihranke pri nakupu živil:

1. Kupujte z nakupovalnim listkom
2. Spremljate neodvisne teste ZPS
3. Seštevate vrednost nakupa med nakupovanjem
4. Upoštevato načrtovano višino izdatka
5. Usmerite pogled na spodnje prodajne police
6. Izberite nakupovalno košaro namesto vozička
7. Primerjajte cene glede na kilograme in litre
8. Spremljajte akcijske ponudbe in jih združujte
9. Ne nakupujte lačni
10. Ohranite nadzor nad vašimi izdatki
11. Če imate teraso, balkon, vrt ... premislite, ali ste lahko samooskrbni
12. Nakupujte lokalno, če je to le mogoče, kar direktno od kmeta.