1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Nepogrešljiva rastlina, ki lajša težave z dihali in blaži vnetja
| Mare Koren

Nepogrešljiva rastlina, ki lajša težave z dihali in blaži vnetja

pljučnik, Dreamstime

Se tudi vi sprašujete, kako se imenuje rastlina, ki jo srečujete na sprehodih in se sramežljivo kaže z modrimi in rožnatimi cvetovi? To je pljučnik, nepogrešljiva rastlina, ki lajša težave z dihali in blaži vnetja.

Pljučnik so že v davnini visoko cenili. Pri nas poznamo več različnih sort, ki se razlikujejo predvsem po barvi cvetov. Ti so lahko vijoličasti, modri, rožnati in belo obarvani. Pljučnik je trajnica, ki cveti vse od konca marca do konca maja. Uspeva predvsem ob gozdnih jasah, v živih mejah, pogosto ga najdemo ob cestah in seveda na travnikih. Prepoznamo ga po črnorjavi korenini in do pol metra visokem, pokončnem, a dlakastem steblu ter srčastih listih, ki so zoženi v pecelj. Uporabni so tako listi kot cvetovi, ki pa jih je treba posušiti. Ti vsebujejo številne uporabne sestavine, kot so tanin, saponin, kremenčeva kislina, vitamin C in drugi naravni antioksidanti.  

Foto: Arhiv časnika Novice Svet24 - Ohlajen pripravek dobro zatesnite in shranite na hladno, temno mesto.

Kako ga nabiramo?

Pljučnik nabiramo v sončnih spomladanskih dneh. Nabiramo celotno cvetočo zel, brez korenine. Nabrano zelišče nato sušimo v senci in na prepihu. Pazimo, da rastlinica ohrani lepo zeleno barvo, saj bo le tako ohranila vse zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje. Posušen pljučnik shranimo v steklene kozarce ter jih do uporabe hranimo v temnem in suhem prostoru.

Pomoč pri obolenjih dihal

Pljučnik je nepogrešljiv pri zdravljenju bolezni pljuč, po čemer je tudi dobil ime. Pomaga pri lajšanju težav z astmo, bronhitisom, pljučnico, uporabljali so ga tudi pri lajšanju simptomov obolelih za tuberkulozo. Pripravki blažijo vnetja dihalnih poti, zdravijo hripavost in pomagajo pri odpravljanju zasluzenosti. Pljučnik je odličen diuretik, blaži vnetja, nastala v želodcu, prebavilih in ustni votlini, pomaga tudi pri zdravljenju hemoroidov, sončnih opeklin in ekcemov. Priporočljiv je pri težavah z ledvicami. A nikar ne pretiravajte, saj pljučnik vsebuje manjše količine strupenih pirolizidinskih alkaloidov. Priporočljiva je uporaba sedem dni zapored, nato pa se svetuje enotedenski premor.

Foto: dreamstime - pljučnik, čaj

Foto: Shutterstock - pljučnik