mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj je dobro grizljati kislico?

28. 5. 2023; 02.00
Avtor: Zoran Franc
kislica

foto: Arhiv

Sprehodimo se po bližnjem travniku in opazujmo trave, ki proti nebu stegujejo vratove in silijo k cvetenju. No, med njimi bomo zagotovo opazili tudi kislico, ki velja za zelenjavo in zdravilno rastlino.

Na sprehodu po travniku najdemo različne vrte kislic, a le ena je tista, ki jo običajno utrgamo in med potjo prežvečimo. Tista, ki požene dolga stebla z rdečimi cvetovi. Govorimo o navadni kislici, ki ji botaniki pripisujejo tudi precej zdravilnih lastnosti. Kislico so poznali že Rimljani, ki so jo uporabljali kot zelenjavo in kot zdravilno rastlino. Sebastian Kneipp je zapisal, da kislica ni le zdravilo, temveč tudi hrana, ki čisti in izboljša kri. Semena so nekoč uporabljali za zdravljenje obolelih jeter, žolčnih poti, črevesja in kože.

listi kislice, kislica foto: Dreamstime

Priljubljena zelenjava

Kislica je tako v Evropi kot Aziji veljala za priljubljeno zelenjavo. Njen okus, ko jo svežo prežvečimo na sprehodu po travniku, nas hitro odžeja in spodbudi, da utrgamo še eno. Kislico običajno uporabljamo presno in z njo oplemenitimo solate. Lahko pa jo uporabimo za pripravo omak ali jo pripravimo podobno kot špinačo, dodamo juham ali drugim zelenjavnim jedem. Omaka iz kislic velja za francosko specialiteto. Več kot odlično se poda k skuti. Iz nje lahko pripravite različne namaze ali pa jo uporabite kot nadev za slane zavitke.

Pri uživanju naj velja načelo zmernosti

Z uživanjem kislice ne smemo pretiravati, temveč moramo upoštevati načelo zmernosti. Podobno kot rabarbara vsebuje veliko oksalne kisline, zato jo uživamo občasno in nikoli daljše časovno obdobje. Za presnovo namreč potrebuje kalcij, ki ga črpa iz telesa. Največ previdnosti pri uživanju moramo nameniti tistim, ki imajo težave z ledvičnimi kamni.

Navadna kislica foto: Dreamstime

Dober vir železa in vitamina C

Spomladi se kislici nikar ne odpovejte, saj vsebuje veliko organsko topnega železa, pa tudi vitamina C, s katerim bomo okrepili svoje telo. Z zmečkanimi listi lahko tudi masiramo vnete dlesni ali jih žvečimo. Uživanje kislice bo pomagalo tudi pri številnih vnetjih kože. Pomaga pri cenjenju ran, zdravi in odpravlja akne ter lišaje. Kislica ima sposobnost, da čisti in krepi organizem, ga pomirja, osvežuje ter zunanje polepša. Odličen vpliv ima pri prehladnih obolenjih, sok pa se dobro obnese pri izpiranju in mazanju obolelih mest. Semena kislice so odlično sredstvo proti driski, lajšanju prebavnih motenj in bolečin v trebuhu. 

kislica, čaj . foto: dreamstime

prejšnji članek
Kaj je krivo za ropotanje vašega pralnega stroja
Svet slavnih
Kaj je krivo za ropotanje vašega pralnega stroja
naslednji članek
Sladki ananas na žaru
Kulinarika
Sladki ananas na žaru
#nasazenazenska
nasazenazenska