1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Zakaj je dobro grizljati kislico?
| Zoran Franc

Zakaj je dobro grizljati kislico?

Arhiv

Sprehodimo se po bližnjem travniku in opazujmo trave, ki proti nebu stegujejo vratove in silijo k cvetenju. No, med njimi bomo zagotovo opazili tudi kislico, ki velja za zelenjavo in zdravilno rastlino.

Na sprehodu po travniku najdemo različne vrte kislic, a le ena je tista, ki jo običajno utrgamo in med potjo prežvečimo. Tista, ki požene dolga stebla z rdečimi cvetovi. Govorimo o navadni kislici, ki ji botaniki pripisujejo tudi precej zdravilnih lastnosti. Kislico so poznali že Rimljani, ki so jo uporabljali kot zelenjavo in kot zdravilno rastlino. Sebastian Kneipp je zapisal, da kislica ni le zdravilo, temveč tudi hrana, ki čisti in izboljša kri. Semena so nekoč uporabljali za zdravljenje obolelih jeter, žolčnih poti, črevesja in kože.

Foto: Dreamstime - listi kislice, kislica

Priljubljena zelenjava

Kislica je tako v Evropi kot Aziji veljala za priljubljeno zelenjavo. Njen okus, ko jo svežo prežvečimo na sprehodu po travniku, nas hitro odžeja in spodbudi, da utrgamo še eno. Kislico običajno uporabljamo presno in z njo oplemenitimo solate. Lahko pa jo uporabimo za pripravo omak ali jo pripravimo podobno kot špinačo, dodamo juham ali drugim zelenjavnim jedem. Omaka iz kislic velja za francosko specialiteto. Več kot odlično se poda k skuti. Iz nje lahko pripravite različne namaze ali pa jo uporabite kot nadev za slane zavitke.

Pri uživanju naj velja načelo zmernosti

Z uživanjem kislice ne smemo pretiravati, temveč moramo upoštevati načelo zmernosti. Podobno kot rabarbara vsebuje veliko oksalne kisline, zato jo uživamo občasno in nikoli daljše časovno obdobje. Za presnovo namreč potrebuje kalcij, ki ga črpa iz telesa. Največ previdnosti pri uživanju moramo nameniti tistim, ki imajo težave z ledvičnimi kamni.

Foto: Dreamstime - Navadna kislica

Dober vir železa in vitamina C

Spomladi se kislici nikar ne odpovejte, saj vsebuje veliko organsko topnega železa, pa tudi vitamina C, s katerim bomo okrepili svoje telo. Z zmečkanimi listi lahko tudi masiramo vnete dlesni ali jih žvečimo. Uživanje kislice bo pomagalo tudi pri številnih vnetjih kože. Pomaga pri cenjenju ran, zdravi in odpravlja akne ter lišaje. Kislica ima sposobnost, da čisti in krepi organizem, ga pomirja, osvežuje ter zunanje polepša. Odličen vpliv ima pri prehladnih obolenjih, sok pa se dobro obnese pri izpiranju in mazanju obolelih mest. Semena kislice so odlično sredstvo proti driski, lajšanju prebavnih motenj in bolečin v trebuhu. 

Foto: dreamstime - kislica, čaj .