1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Zacvetela tretja najpomembnejša oljnica na svetu
| Zoran Franc

Zacvetela tretja najpomembnejša oljnica na svetu

oljna repica, dreamstime

Te dni je na njivah in ob cestah, kjer se je najverjetneje posejala sama, že zacvetela oljna ogrščica. Nekoč so jo pogosto uporabljali, danes pa jo le redko uporabljamo v kuhinji, s čimer ji pravzaprav delamo krivico.

Pogosto prihaja do dilem, kakšna je razlika med repičnim oljem in oljem oljne ogrščice. Ni je, saj gre za isto olje. Danes ga pogosto najdemo na trgovinskih policah, a ga le redko izberemo. A vedeti morate, da gre za zdravo izbiro, saj ima prednost predvsem v maščobno-kislinski sestavi, vsebnosti vitamina E in v visoki točki dimljenja.

Foto: Profimedia - Oljna ogrščica spada med kapusnice, ki zmanjšujejo učinke škodljivih ogorčic.

Tretja najpomembnejša oljnica

Oljna ogrščica ali repna ogrščica je po lestvici tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. V semenu najdemo okoli 45 odstotkov olja, 20 odstotkov beljakovin ter številne vitamine in minerale. Znana je tudi po tem, da ima malo nenasičenih maščobnih kislin. Odstotek se giblje do največ osem odstotkov skupne vrednosti, kar je najmanj med vsemi rastlinskimi olji. Nasičene maščobne kisline so sicer potrebne v naši prehrani, a jih najpogosteje zaužijemo z živili živalskega izvora, zato je pomembno, da izbiramo olja s čim manj nasičenimi maščobnimi kislinami.

Sporna eruka kislina 

V preteklosti so se olju oljne ogrščice odpovedovali zaradi vsebnosti večjih količin eruka kisline, ki je na študijah, ki so bile izvedene na živalih, pokazala negativen vpliv na zdravje srca. Danes se pri pridelavi olja uporabljajo z žlahtnjenjem pridobljene hibridne sorte, ki vsebujejo zelo malo eruka kisline ali sploh nič.

Foto: Nataša Juhnov - Oljna ogrščica

Esencialne kisline

Esencialne maščobne kisline so tiste, ki jih naše telo ne more tvoriti samo in jih moramo zaužiti s hrano. Sem spadajo omega 3 in omega 6 večkrat nenasičene maščobne kisline. Omega 6 najdemo v vseh vrstah olja. Največ je je v sončničnem olju, sledi bučno, nato ogrščično. Tudi omega 3 najdemo v vseh vrstah rastlinskih olj, največ ga vsebuje ogrščično olje, sledi oljčno, nato sončnično in bučno olje. A bolj kot absolutne vrednosti je pomembno njihovo razmerje. Optimalno razmerje med omega 3 in omega 6, ki ga potrebujemo za pravilno delovanje našega telesa, naj bi bilo ena proti pet. Razmerje pri olju oljne ogrščice je ena proti dve, kar predstavlja precej ugodno razmerje za naše telo.

Foto: Nataša Juhnov - Oljna ogrščica