favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na očeh se pogosto vidi, ali je z našim telesom kaj narobe

15. 4. 2023; 03.00
Avtor: T.D.
očesna mrežnica

Mrežnica (retina) foto: Profimedia

Prav v očeh se pokažejo opozorilni znaki številnih bolezni, in sicer še pred njihovim izbruhom. Preverite, kaj nakazujejo določene očesne tegobe.

Izbuljene oči

Izstopajoče oziroma izbuljene oči so večinoma resen znak za čezmerno delovanje ščitnice. Najpogostejša oblika je basedowova bolezen, pri kateri protitelesa napadejo ščitnico. Pojavi se presežek hormonov, ki povzročijo otekanje očesne votline, zrklo pa se potisne naprej.

Trzanje vek

Veka začne nenadoma trzati in nič ne moremo narediti, da bi to odpravili. Brez strahu – težava je večinoma nenevarna. Gre le za krčenje drobcenih očesnih mišic. Vzrok se lahko skriva v preobremenjenosti ali stresu, saj stresni hormon adrenalin spodbuja pripravljenost mišic na napenjanje. V večini primerov pomaga magnezij.

Vnetje očesa foto: Profimedia

ZAMEGLJEN VID Sladkorni bolniki imajo povečano tveganje za bolezni oči. Pogosta težava je retinopatija, ki vpliva na pretok krvi v očeh, zaradi česar se lahko pojavi zamegljen vid. Dvojni, zamegljen vid ali začasna izguba vida je tudi pogost znak kapi, ki se pojavi številnim, ki so doživeli kap pred nekaj dnevi.

Rdeče oči

Pogosto je vzrok vnetje veznice. Ta je lahko posledica bakterijske ali virusne okužbe. Lahko je tudi alergija. Če ne pomagajo rastlinske kapljice s smetliko, je po dveh dneh treba obiskati zdravnika.

Obroči okoli šarenice

Rumenkasto beli krogi okoli šarenice so holesterolne usedline. Gre za tipično starostno obolenje. Na srečo ne vpliva na ostrino vida.

BOLEZNI JETER, RUMENE OČI foto: dreamstime

Rumene oči

Če se belo v očeh obarva rumeno, gre večinoma za zlatenico, lahko pa tudi za žolčne kamne. Morda zastaja žolčna tekočina, rumeno barvilo pa zaide v telo. Zdravnik bo vzrok pojasnil s krvnim testom.

Kolobarji okoli oči

Če ima nekdo temne kolobarje okoli oči, je najverjetneje utrujen ali je popil kozarček alkohola preveč. Vzrok pa se lahko skriva tudi v alergijah in pomanjkanju železa. Potreben je krvni test.

IZGINJAJOČE OBRVI Če vam je izginila oziroma izpadla tretjina obrvi, se morda spopadate s premalo delujočo ščitnico. V tem primeru se posvetujte z zdravnikom.

Solzne vrečice

Otekline spodnjih vek so lahko znak za prekomerno uživanje soli ali posledica jemanja nekaterih zdravil, ki tako kot sol povzročajo zastajanje tekočine. Solzne vrečice so tudi opozorilni znak za nezadostno delovanje ščitnice.

foto: Arhiv Bodi zdrava

prejšnji članek
Nina Pušlar na Portugalskem s fantom?
Svet slavnih
Nina Pušlar na Portugalskem s fantom?
naslednji članek
Ste vedeli, da te vitaminske bombe sprožijo zgago?
Zdravje
Ste vedeli, da te vitaminske bombe sprožijo zgago?