Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli? S pepelom nad listne uši in umazane avtomobilske luči

18. 5. 2022; 04.00
Avtor: Zoran Franc
lesni pepel

lesni pepel foto: Dreamstime

Kakšen pomladni piknik ste verjetno že imeli, in če ste si dobrote spekli na žaru, ostankov lesnega pepela nikar ne zavrzite, temveč ga raje s pridom uporabite na vrtu in v kuhinji.

Lesni pepel so po podatkih uporabljali že v daljni preteklosti. Nepogrešljiv je bil pri celjenju ran pa tudi pri negi problematične kože. Ötzi, najstarejše naravno mumificirano truplo, ki so ga našli na ozemlju Evrope in izhaja iz obdobja bakrene dobe, je imel na sebi kar 61 tetovaž, za katere je bil kot barvilo uporabljen pepel. V starem Egiptu in Rimu so ženske pepel uporabljale namesto črtala za oči in kot barvilo za nego las. In še ne dolgo nazaj so s pepelom s kože odstranjevali madeže, ki jih je za seboj pustila barva za lase.

Uporaba v kuhinji

Pepel so nekoč uporabljali za izdelavo naravnih čistil in mil. Ta postopek danes znova postaja priljubljen. Pepel najprej namočite v vodi, da nastane lug, nato ga zmešajte z maščobo in skuhajte v milo. Dobljeni lug oziroma milo lahko uporabljate za čiščenje kopalnice, tal, pohištva, kuhinje in drugega.

pomivanje posode, pomivalno korito foto: Dreamstime

Očistite avtomobilske luči

Pepel občasno dodajte na kompost, tako boste prispevali številne pomembne elemente, ki so bistveni za kakovost prsti. 

Z leti se na avtomobilskih lučeh pogosto naredi rumena prevleka, ki slabi svetilnost. Če jo želite odstraniti na naraven način, iz pepela in nekaj vode zmešajte gosto pasto ter jo nanesite na avtomobilske luči. Nato pa s krožnimi gibi polirajte, dokler ne odstranite celotne rumene prevleke. Pasto lahko uporabite tudi za čiščenje kaminskega stekla. Presenečeni boste, kako lahko črn pepel poskrbi za sijaj in čistočo.

V ribniku preprečite rast alg

Če so se pozimi in v deževni pomladi v vrtnem ribniku nabrale alge, bo pepel prava izbira, da jih omejite. Dovolj bo, če boste vodi dodali zgolj nekaj žlic pepela. Tako boste zagotovili dovolj kalija in uspešno rast drugih vodnih rastlin. A nikar ne pretiravajte, saj pepel tudi spreminja pH vode, kar lahko na določene vrste rib vpliva celo usodno.

vrtni ribnik foto: Dreamstime

Rešitev za paradižnik in trto

Z lesnim pepelom boste spodbudili rast številnih rastlin, ki za to potrebujejo kalcij. Najbolje je, če pepel dodate kar v jamico, v katero boste posadili sadiko. Sicer pa lahko rastline tudi zalivate z vodo, ki ste ji primešali pepel, oziroma ga posujete po zemlji. V pomladnih mesecih je pepel tudi idealno »gnojilo« za vinsko trto in nekatere druge rastline, prav tako pa odlična zaščita rastlin, ki so jih napadle listne uši.

paradižnik foto: Profimedia

prejšnji članek
Ines Erbus in David Amaro spet skupaj
Svet slavnih
Ines Erbus in David Amaro spet skupaj
naslednji članek
Preprost ritual poživi polt in jo razstruplja
Moda&Lepota
Preprost ritual poživi polt in jo razstruplja