Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so nevsakdanji znaki, ki napovejo srčne težave

26. 5. 2022; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
srce

srce foto: Dreamstime

Če telesu znamo prisluhniti, nas že vnaprej opozarja, kadar z njim nekaj ni v redu. Bi prepoznali znake, s katerimi vam morda sporoča, da imate težave s srcem?

Ni nujno, da simptomi, ki jih omenjamo, kažejo na težave s srcem, a vseeno bodite pozorni nanje. Sploh če se jih pojavlja več hkrati, se je smiselno posvetovati z zdravnikom in posvetiti nekoliko več pozornosti skrbi za zdravje srca.

Pogosta vrtoglavica

Če srce možganom ne zagotavlja dovolj krvi, s tem pa kisika, se nam začne vrteti ali pa se nam stemni pred očmi. To je značilen odziv na pomanjkanje kisika v možganih. V takem primeru nemudoma lezimo in si podložimo noge, da bodo nekoliko privzdignjene, saj bo to pomagalo srcu potiskati kri v možgane.

Nenadno znojenje

Značilno je za ženske v menopavzi, a lahko nakazuje tudi težave s srcem, predvsem vnetje. Enako velja za nenadno pospešeno bitje srca ali dušenje. Pri pogostem nenadnem oblivanju znoja se zato o tem pogovorimo z zdravnikom.

Motnje libida

Zamašitev žil vpliva tudi na spolnost oziroma zdravje spolnih organov. Težave se izraziteje kažejo pri moških, ki to občutijo kot zmanjšanje spolne potence. Zdravje ožilja lahko okrepimo z vitaminom E, ki je v oreških, predvsem v orehih in mandljih, pa tudi v oljčnem olju.

Pozabljivost

Tudi pozabljivost je lahko povezana s popuščanjem srčne mišice. Prav krepak srčni utrip namreč skrbi za to, da so možgani dobro prekrvljeni in da dobro delujejo. Če opažamo pri sebi poslabšanje spomina, je morda to znak, da nam srčna mišica peša. Pomaga lahko redno, vsakodnevno pitje čaja iz ginka.

Otekle noge

Zaradi opešanega srca se lahko nabira tekočina v udih – noge nam otekajo, še posebej v sklepih, postajajo težke in pogosto smo utrujeni. Pomagalo bo, če si zvečer noge oprhamo s hladno vodo; curek usmerimo v stopala in ga dvigujmo navzgor.

Bolečine v tilniku in čeljustih

Bolečina v tilniku, vratu, hrbtu, ramenih, rokah ali čeljustih lahko izvira iz srca. Če ni nobenega prepričljivega vzroka za pojav omenjenih bolečin, se je smiselno posvetovati z zdravnikom. Kot gotovo že veste, je za zdravje srca nujno, da opustimo kajenje, se naučimo sproščati in se vsak dan 20 minut gibamo.

prejšnji članek
Sezuvanje na obiskih: DA ali NE?
Zdravje
Sezuvanje na obiskih: DA ali NE?
naslednji članek
Janja Videc – Tudi dodatki za telefon so del modnih pist
Moda&Lepota
Janja Videc – Tudi dodatki za telefon so del modnih pist