Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne pozabimo to poletje na hortenzije in njihove cvetove

24. 6. 2022; 03.00
Avtor: Zoran Franc
hortenzija 7

Hortenzije so eno najlepših daril poletja. foto: Shutterstock

Ali veste, da lahko sami določate barvo hortenzij, ki se bodo poleti bohotile na vrtu? Hortenzije spadajo med najpogostejše vrtne rože, najlepše pa je, da se v vazi ali pravilno posušene ohranijo še dolgo po tem, ko smo jih prinesli v svoj dom.

Hortenzije najdemo skoraj na vsakem vrtu, prepoznamo pa jih po velikih, krošnjastih cvetovih, ki so različnih barv in odtenkov. In te lahko celo spreminjamo s kislostjo oziroma bazičnostjo tal.

Cvetovi niso pravi cvetovi

Ja, nismo se zmotili; če smo vas s tem podatkom zmedli, naj pojasnimo, da gre pravzaprav za modificirane liste, cvetne lističe pa najdemo zgolj na sredini. Za take rastline se pogosto uporablja izraz socvetje; to zajema različne dele rastline, ne zgolj cvetnih listov. A posebnost, ki hortenzije resnično dela edinstvene, je povezana z različnimi pigmenti, ki so odvisni od pH-vrednosti prsti. Lahko bi rekli, da so podobne lakmusovemu papirju, ki ga uporabljamo za določanje kislosti oziroma bazičnosti, le da sprememba barve deluje ravno obratno. Bazična prst namreč povzroči obarvanje hortenzij v rdeče odtenke, kisla prst pa obarvanjev modre odtenke.

Hortenzija foto: Dreamstime

Lahka, dobro odcedna tla

Vrtove s svojimi bujnimi cvetovi krasijo že od junija, številne se ohranijo vse do pozne jeseni. Nepogrešljive so tudi posušene v zimskih aranžmajih. Na vrtu jim lahko namenite sončno, mešano ali tudi senčno lego, vendar vedite, da se bo bujnost cvetenja v senci nekoliko zmanjšala. Na rastišču potrebuje hortenzija predvsem lahka in dobro odcedna tla, ki so obogatena z organskimi snovmi.

Sami barvajte cvetove

Cvetovi hortenzije nas torej razveseljujejo v pisanih barvah, ki nakazujejo vrsto tal. Če se bodo cvetovi vaših hortenzij obarvali belo in zeleno, so tla, kamor ste jih posadili, nevtralna. Če želite, da se cvetovi obarvajo rožnato, morate tla narediti bazična. To najlažje dosežete tako, da rastline že v času rasti zalivate z mešanico apna in vode. Vendar nikar ne pretiravajte, dovolj bo ena čajna žlička apna na deset litrov vode. Mešanico začnite uporabljati že v času rasti in vztrajajte vse do poznega cvetenja. Ko boste apno prenehali uporabljati, se bodo cvetovi spet obarvali v belo ali zeleno barvo, lahko pa se obarvajo tudi v sprano modro, deloma sivkasto. Če ste med tistimi, ki se navdušujejo nad modrimi klobuki, morate tla narediti kisla. Za lepo modro barvo vam svetujemo dodatek aluminijevih ionov, ki jih najdete v posebnih gnojilih ali pripravkih, namenjenih zalivanju hortenzij. Če želite sami izdelati takšno gnojilo, uporabite raztopino galuna.

Za vzgojo v loncih največkrat izberemo vrtne hortenzije. foto: Dreamstime

Hortenzije so predstavnice modernih gospodinj.

Hortenzije so predstavnice modernih gospodinj. foto: Arhiv

prejšnji članek
Legendarni Zečić se je po 23 letih vrnil v domači kraj
Svet slavnih
Legendarni Zečić se je po 23 letih vrnil v domači kraj
naslednji članek
Mangov smuti s čilijem
Kulinarika
Mangov smuti s čilijem
#nasazenazenska
nasazenazenska