Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj vas pikajo nadležni komariji

8. 7. 2022; 02.00
Avtor: K.M.
komarji japonicus1a

Po svetu letno zabeležijo približno 50 tisoč obolelih z japonskim encefalitisom, od teh je deset tisoč smrtnih. foto: zarja jana

Koliko vas je takšnih, ki v poletnih mesecih samo stopite v naravo, pa ste že popikani s strani nadležnih komarjev? Niste edini ...

Zanimivo, da komarji svojo žrtev izberejo predvsem po vonju. Diši jim sladko, pa pivo, nekateri strokovnjaki celo pravijo, da so komarji sila vizualna bitja, ki svoje mesto napajanja s krvjo, se pravi človeka, izberejo že z razdalje 50 metrov, privlačijo pa jih predvsem temnejša oblačila - črna, temnomodra in rdeča.

Če ste na prostem nenehno v gibanju ali športno aktivni, imate več možnosti, da bodo komarji izbrali prav vas.

Ko najdejo lepo barvo, sledi selekcija s pomočjo vonja. Najbolj jih privlači ogljikov dioksid, ki ga izdihavamo, omamita pa jih tudi pot in spolni hormon estradiol. Tiste vrste komarjev, ki pikajo le po nogah in gležnjih, privlači vonj bakterij na stopalih. Samic komarja do pikov ne žene lakota. Pikajo zaradi potrebe po proteinih, ki jih dobijo iz krvi, ti pa so pomembni za razvoj jajčec. Alergijska reakcija, ki ob piku nastane, ni odvisna od količine popite krvi, temveč je odziv imunskega sistema na komarjevo slino.

Naravno za otroke

Otroška koža je občutljiva in nežna, zato starši iščejo naravne in varne izdelke za kožo svojih otrok. Otroci se tudi zelo težko zadržijo praskanja, predvsem tistega groznega, ko piči tigrasti komar. Otroška pljuča se še razvijajo in vdihavanje kemičnih spojin zagotovo ne koristi njihovi rasti in razvoju.

prejšnji članek
Najlepši slovenski gradovi
Življenjski slog
Najlepši slovenski gradovi
naslednji članek
V vročih dnevih se prileže koktajl Frozen Bikini
Kulinarika
V vročih dnevih se prileže koktajl Frozen Bikini