Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšajmo po kapljicah: z vodo radodarna dieta

15. 7. 2022; 02.00
Avtor: Tea Dečman
1 pitje vode

foto: Profimedia

Je mogoče, da kozarec vode preprečuje skladiščenje maščobe? Pa še kako! Če želite do prvega skoka v slano ali sladko vodo izgubiti pet kilogramov, je voda orožje številka ena.

A brez številke dve ne bo šlo. Sem spada hrana, ki nase veže vodo. Uživajte jo ob vsakem obroku in ne boste se mogli načuditi novi podobi v ogledalu. Kljub temu da si v času hujšanja lahko privoščite tudi slastne poletne sladice.

O vodi v telesu

Nekatera živila se odlikujejo s posebnim učinkovanjem na vodo v telesu. O tako imenovanem hidrofilnem učinku govorimo, kadar živila hitro posrkajo vso vodo, ki je na voljo, in iz nje naredijo poseben gel. »Ta gel se počasi premika po telesu in deluje kot čudežna tabletka za hujšanje. Preprečuje vsrkavanje maščobe iz hrane, prav tako pa pomaga stopiti že obstoječe maščobne blazinice,« poudarja avtorica diete, dr. Karen Gilbert, avtorica knjižne uspešnice HD-dieta (v izvirniku HD diet, o kateri najdete več na spletu). Njena študija je razkrila, da lahko zgolj z uživanjem hidrofilne hrane, kot so stročnice ali jabolka, zaužijemo do 600 kalorij na dan manj, ne da bi bili posebej lačni oziroma za karkoli prikrajšani. Še več, ob hidrofilni hrani so občasne pregrehe mačji kašelj, saj gel učinkuje več ur, zato vas tudi porcija sladoleda ne more oddaljiti od vitkega cilja.

hujšanje foto: ARHIV

O hidrofilnem učinku

Znanstveniki že dlje časa poudarjajo shujševalni učinek pektina, naravne sestavine, zaradi katere je sadje sočno, in sicer na račun mikroskopsko majhnih gobic, ki pomagajo sadju, da zadrži obilo vlage oziroma vode. V nekaterih sadežih je več kot 95 odstotkov vode, prav na račun pektina. Takšno sadje pomaga hujšati, saj omogoča, da je naše telo dobro prepojeno z vodo, voda pa odbija maščobo.

Jejte, pijte in bodite vitki

Kdor se zaradi hujšanja osredotoča le na kalorije, ne bo vitek na dolgi rok. Nujno je, da uživate pravo hrano, ob kateri lakote sploh ne čutite, in da veliko spijete. Če pa želite shujšati na hitro, si med vsakim glavnim obrokom privoščite vsaj dve hidrofilni živili, poleg tega pa je nujno, da vsaj polovico krožnika napolnite s hidrofilno zelenjavo. Četrt krožnika obložite z hidrofilnimi škrobnimi živili, kot so sladki krompir ali rjavi riž, četrtino s pustimi beljakovinami, vsaj enkrat na dan naj bodo to stročnice, sicer pa vključite tudi pusto meso, ribe in jajca, na koncu vse skupaj zabelite z žlico zdrave maščobe. Vsak dan se lahko posladkate kar s tremi hidrofilnimi sadeži. Dobrodošle so vse začimbe, predvsem pa kis in limonin sok.

Dieta z lubenico je najučinkovitejša poletna dieta, ob tem namreč ne čutite lakote, prečistite telo, rezultati pa so vidni zelo kmalu. foto: Dreamstime

Nasvet proti volčji lakoti

Porcija sladoleda ob hidrofilni hrani vas gotovo ne bo zredila. A kaj narediti, če si zaželite še drugo kepico? Sezite po hidrofilnem sadju. 15 minut, preden zaužijete, denimo, jabolko, popijte kozarec vode, nato dobro prisluhnite telesu. Navdušeni boste nad prijetnim, zelo podaljšanim občutkom sitosti.

Čokoladni kikirikijev puding

Sestavine: 2 skodelici mandljevega mleka, 2 žlici agarjevih kosmičev, 1 žlica umetnega sladila, 1 žlica kakava v prahu, 1 žlica kikirikijevega masla. Priprava: V posodi zmešajte dve skodelici mandljevega mleka, dve žlici agarjevih kosmičev in žlico umetnega sladila. Pustite počivati pet minut. Nato na rahlem ognju segrevajte do vrelišča, nato ogenj zmanjšajte in mešajte še pet minut, vse dokler se kosmiči ne stopijo. Dodajte žlico kakavovega prahu, žlico kikirikijevega masla in mešajte, da dobite gladko zmes. Porazdelite v štiri kozarce in pustite, da se ohladi, kakšnih deset minut. Puding bo še boljši, če ga boste ohladili v hladilniku.

hujšanje, kilogrami foto: Dreamstime

prejšnji članek
Kdaj ste si očistile torbico?
Zdravje
Kdaj ste si očistile torbico?
naslednji članek
Skrivnost najboljše Pina colade
Kulinarika
Skrivnost najboljše Pina colade