Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dodatki za hujšanje ne bodo kar stopili odvečnih kilogramov

2. 8. 2022; 02.00
Avtor: Zoran Franc
tablete za hujšanje

Dodatki za hujšanje foto: Profimedia

Ljudje smo nagnjeni k temu, da želimo hitre in hkrati učinkovite rezultate, zato ni nič čudnega, da so razni pripomočki in pripravki za hujšanje za trgovce zlata jama.

Večina shujševalnih pripomočkov ni nič od tega, kar obljubljajo, zelo majhen delež pa jih je zgolj in samo tisto, kar pove njihovo ime – pripomočkov. Preden se torej odločite za tako pomoč pri hujšanju, je dobro poznati nekaj mitov o shujševalnih pripomočkih, ki smo jih ljudje slepo posvojili in nam močno otežujejo proces hujšanja.

Dodatki namesto gibanja?

Če jemljemo dodatke za hujšanje, nam ni treba telovaditi in se zdravo prehranjevati – seveda zveni prelepo, da bi bilo res. Kar je jasno navedeno na vsaki škatlici pipravka, ki jo kupite. Gre za dodatke, pripomočke pri hujšanju, kar pomeni, da lahko hujšanje pospešijo, a morate seveda najtežji del opraviti sami: dejansko morate začeti hujšati. Bolj zdravo in omejeno jesti ter se več gibati. Če boste dodali še nekaj pomoči v obliki dodatkov, boste morda (morda!) rezultate opazili prej oziroma boste z njimi nekoliko bolj zadovoljni.

Ali zeleni čaj poveča porabo maščob?

Zeleni čaj in vsi njegovi izvlečki, iz katerih pridelujejo pripomočke za hujšanje, so med najbolj priljubljenimi. Velja neko splošno mnenje, da se ob uživanju zelenega čaja hitreje porablja maščoba, in kapsule zelenega čaja naj bi pripomogle k izgubljanju teže. Resnica za tem je nekoliko bolj zvita. Medtem ko zeleni čaj nikakor ne topi maščob, sicer njegovo uživanje morda lahko pripomore k izgubljanju teže. A vzrok je precej preprost. Zeleni čaj namreč vsebuje precej kofeina, ki je diuretik, torej pospešuje izločanje vode iz telesa. Na ta račun lahko seveda telo izgubi kar nekaj obsega in teže. Poleg tega kofein poskrbi za dvig energije, in tako smo nekoliko bolj produktivni in aktivni, kar seveda pospeši porabo kalorij v telesu.

Tudi zeleni čaj znižuje nevarnost srčnih obolenj foto: Dreamstime

Če je naravno, nima stranskih učinkov

Tudi ta trditev ne drži. Ne glede na to, za kako zelo naravno stvar gre, tudi tu velja univerzalna logika zmernosti. Čisto vsaka stvar, ki jo zaužijemo, je v preveliki količini lahko škodljiva, pa naj bo še tako zdravilna. Tudi vitamini, minerali, esencialne maščobne kisline, voda, sadje, zelenjava … Vse, kar velja za zdravo in naravno, lahko v prevelikih količinah v telesu povzroči neravnovesje, ki se utegne odraziti v zdravstvenih težavah tako fizične kot psihične ali hormonske narave.

Ali afriška hoodia zavira apetit?

Nekateri ste zanjo že slišali, mnogi pa verjetno ne, ker gre za zelo drag pripomoček pri hujšanju, ki si ga lahko privoščijo hollywoodske zvezdnice. Gre za hoodio gordonii, afriško rastlino, podobno kaktusu, ki jo pri nas poznamo tudi pod imenom namibijska kraljica. To rastlino naj bi popotniki čez namibijsko puščavo uporabljali za zaviranje apetita, da bi tudi brez hrane lahko prestali velik del svoje nevarne poti. To njeno lastnost so seveda zvito izkoristili proizvajalci shujševalnih pripomočkov, ki prodajajo zelo drage zaviralce apetita, s katerimi naj bi že številne zvezdnice v nekaj dneh pridobile idealno postavo. Žal kljub prepričljivi zgodbi o uporabi rastline znanost še nima konkretnih dokazov, da je ta njena lastnost resnična. Laboratorijske raziskave preprosto še niso dale dovolj odgovorov, da bi lahko trdili, da je hoodia varna in učinkovita.

Afriška hoodia naj bi pomagala zavirati apetit. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Živila, ki jih psi lahko uživajo
Življenjski slog
Živila, ki jih psi lahko uživajo
naslednji članek
Sami naredite sladoledne lučke!
Kulinarika
Sami naredite sladoledne lučke!