Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako se enkrat za vselej znebiti mravelj?

21. 5. 2023; 03.00
Avtor: M.K./Dom2
mravlje 1

/ foto: Shutterstock

Na voljo imamo več možnosti.

Rjave mrvice, ki so se nenadoma začele premikati po pultu, niso krušne drobtine, temveč nadležne (čeprav marljive) mravlje, ki so pravkar obvestile svoje kolegice, da se jim pridružijo. Če imamo v hiši mravlje, je prva stvar, ki jo moramo storiti, ta, da ugotovimo, od kod prihajajo, oziroma najdemo njihovo vstopno točko v naše stanovanje. Sledimo jim, ko se v koloni premikajo druga za drugo do okenske police, razpoke v temeljih, kuhinjskih tleh ali druge na videz mikroskopske vstopne točke, ki jo uporabljajo.

Reči, da je čistoča pomembna, ko govorimo o odsotnosti mravelj, bi bilo premalo. Čistoča je ključna! Mravlje namreč privlačita hrana in vlaga, zato si bodo poskušale najti pot v dom, kjer so te stvari na voljo. Prepričati se moremo, da na površinah, še posebej na pultih in tleh, ni drobtin ali ostankov hrane. Pomembno je tudi, da cevi za vodo ne puščajo ter da se na njih ne nabira kondenz, saj tudi voda privablja mravlje. Takoj zatem se moramo prepričati, da so vse razpoke v zunanjem sloju stavbe zatesnjene ter da pravilno shranjujemo hrano. 

/ foto: Shutterstock

Hiter vodič

1. Zatesnimo vse razpoke, kjer bi mravlje lahko vstopile v hišo.

2. Če se želimo bolj korenito in trajnostno rešiti mravelj, uporabimo pršila in druge pripravke brez repelentov. Tako mravelj z vabami in pršili ne uničimo takoj, ampak te kemikalijo prinesejo nazaj domov, kjer uniči celotno kolonijo.

3. Pozorni smo na okenske police in vogale tal. Te kote lahko preventivno posipamo ali popršimo z različnimi pripravki, nekaterimi tudi naravnimi: npr. cimet, kis, poper.

4. Na ključna območja postavimo pasti. Hranite jih vedno zunaj dosega otrok in hišnih ljubljenčkov, saj so lahko zelo strupene.

prejšnji članek
Za zvonjenje v ušesih so krive poškodbe dlačic
Zdravje
Za zvonjenje v ušesih so krive poškodbe dlačic
naslednji članek
To so možni vzroki, da vas med uriniranjem peče
Zdravje
To so možni vzroki, da vas med uriniranjem peče