Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate preveč maščobe na trebuhu?

27. 9. 2022; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
trebušna maščoba

Maščoba foto: Dreamstime

Če se vam z leti na predelu trebuha nabere preveč maščobe, lahko to zelo negativno vpliva na vaše zdravje in počutje. Zakaj je pomembno, da ob tem še posebej pazite na zdravje svojih jeter?

»Trebušna maščoba je najnevarnejša vrsta maščobe, ker se razvije na predelu trebuha in lahko obdaja tudi notranje organe,« pravi dr. James de Lemos in dodaja: »Raziskava v Southwestern Medical Center je pokazala, da ta vrsta maščobe povečuje tveganje za razvoj več vrst zdravstvenih težav, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, težavami z jetri, nekaterimi vrstami raka in nenadno smrtjo.«

Skrb za zdrava jetra

Jetra so zelo pomemben organ, ki imajo poleg drugih funkcij tudi nalogo, da čistijo strupe iz organizma, pomagajo pri prebavi, skladiščijo vitamine in minerale ter skrbijo za sintezo beljakovin. Čeprav imajo edinstveno sposobnost obnavljanja po poškodbah, tudi ta organ ni neuničljiv, nanj pa močno vpliva izbira hrane in pijače.

Se tudi vi soočate s trebušo maščobo? foto: Dreamstime

Poglejmo, kaj morate jesti:

Pesa

Čeprav številni ne marajo njenega okusa po zemlji, pa je pesa polna hranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje jeter. Raziskave kažejo, da sok rdeče pese preprečuje bolezni, saj pomaga jetrom pri opravljanju njihovih funkcij. Trenutni dokazi kažejo, da nekateri antioksidanti, ki jih najdemo v pesi, imenovani betalaini, delujejo proti raku in protivnetno.

Brokoli

Posebna hranila, ki jih najdemo v zelenjavi, kot je brokoli, so še posebno koristna za zdravje jeter. Brokoli lahko uživamo surov ali kuhan, lahko ga dodajamo različnim testeninam ali solatam, postrežemo pa ga lahko tudi kot prilogo.

foto: Pexles

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je v zadnjih letih postal zelo priljubljen in to z zelo dobrim razlogom. Poleg tega, da izboljšuje prebavo in zagotavlja velike količine vitaminov in mineralov, vsebuje tudi rastlinske spojine, ki pomagajo pri delovanju jeter. Brstični ohrovt najpogosteje uživamo pečen, dušen ali kuhan na pari.

Listnata zelenjava

V to skupino zelenjave spadajo ohrovt, špinača, blitva in zelena solata. Ta zelenjava je polna antioksidantov, ki ščitijo telo pred nevarnimi prostimi radikali. Nedavna študija je pokazala, da uživanje surove špinače zmanjšuje tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter.

zelena solata foto: Dreamstime

prejšnji članek
Raziščite svoje sposobnosti: Devet vrst inteligence
Zdravje
Raziščite svoje sposobnosti: Devet vrst inteligence
naslednji članek
Znano, kdaj se prične šov Sanjski moški
Resničnostni šovi
Znano, kdaj se prične šov Sanjski moški