Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V času menstruacije bodite še bolj nežne do sebe

2. 8. 2023; 03.00
Avtor: Mojca Kopriva
postelja, menstruacija, bolečina

Bolečine foto: Profimedia

Glede na to, da vas menstruacija verjetno spremlja že vse od trinajstega leta, je težko verjeti, da se lahko pri spopadanju s tistimi dnevi v mesecu motite.

V vseh teh letih ste že ugotovili, kaj vašemu telesu takrat najbolj ustreza, kajne? Po navadi smo prepričani, da je za naše telo dobro tisto, kar nam najbolj prija.

Protibolečinske tablete

Pri bolečih menstruacijah so nam pogosto največja uteha protibolečinske tablete, a verjetno ni treba dodatno poudariti, kakšen učinek na telo ima lahko redno jemanje nekaterih zdravil. Dokazano povečujejo tveganje za srčni napad in srčno kap, nekatera zdravila povzročajo tudi razjede in krvavitve v želodcu in črevesju ter rušijo ravnovesje bakterij v prebavnem traktu. Redno jemanje protibolečinskih zdravil lahko škoduje ledvicam in jetrom. Raje se zatecite k naravnejšim metodam. Povečajte vnos magnezija, kalcija in vitamina B6 v telo, kar bo zmanjšalo pogostost in intenzivnost krčev.

Menstruacija foto: Shutterstock

Menjava tamponov

Po navadi tampone ali vložke menjamo takrat, ko so polni. Tiste dni v ciklu, ko menstruacija ni več tako močna, pa se zanašamo na to, da lahko tampone menjamo na osem ur. Za vložke smo tako in tako prepričani, da se nosijo, dokler vpijajo tekočino, in če tekočine ni obilo, pač dokler je treba. Ne delajte tega. Tampone pa morate menjati na štiri ure.

Odišavljeni izdelki

Menstrualni izločki imajo svoj vonj, tega ne zanikamo, a bolj kot okolica ta vonj zaznavate vi. Zato je povsem razumljivo, da nas večina rada posega po odišavljenih vložkih in celo tamponih, ki vsaj delno zakrijejo neprijeten vonj. A bi se takšnim izdelkom morali izogibati. Kemikalije, ki zagotavljajo dišavo, so namreč v veliki meri krive za draženje nožnice in razvoj bakterijskih ali glivičnih vnetij, nekatere od teh kemikalij, ki z uporabo pronicajo v nožnico, so tudi rakotvorne.

Pms

Pomaga tudi svetlinovo olje, ki pospešuje odstranjevanje odvečnega hormona prostaglandina.

menstruacija foto: Profimedia

Spanje

Spanec je ključen za preprečevanje menstrualnih krčev, saj skrbi za zmanjševanje stresa in vnetnih procesov. Zato v času menstruacije pazite, da spite dovolj.

Gibanje

Z vadbo se pospeši krvni obtok, kar poskrbi za veliko manj bolečin in krčev, poleg tega redna telesna aktivnost izboljšuje spanec. Zato med menstruacijo ne prenehajte telovaditi.

Barva izločka 
Rožnata: Mogoče je, da je raven vašega estrogena nizka, še posebej če je tudi menstruacija bolj blaga kot po navadi. Preveč naporne telovadbe zniža raven estrogena in privede celo do izgube menstruacije.

Vodena: Po vsej verjetnosti vam primanjkuje določenih hranil. Po navadi je razredčena menstruacija posledica hude slabokrvnosti, zato obiščite zdravnika.

Zelo rdeča: Sploh če izloček spremljajo strdki, imate najverjetneje nizko raven progesterona in visoko raven estrogena. Zmanjšajte vnos mlečnih izdelkov, soje in sladkorja.

prejšnji članek
Naredite test: Koliko se imate radi?
Zdravje
Naredite test: Koliko se imate radi?
naslednji članek
Kako pripraviti sivkin sladkor?
Kulinarika
Kako pripraviti sivkin sladkor?