Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj brezalkoholno pivo ni primerno za otroke?

30. 9. 2022; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
pivo

Pivo foto: Pexels

Tudi brezalkoholno pivo lahko vsebuje nekaj alkohola.

ZPS je izvedel tudi test svetlega brezalkoholnega piva. Med 16 vzorci, ki so jih našli in kupili v večjih trgovinah, se je eden na testu odrezal zelo dobro, šest dobro in šest povprečno, trije pa so zaradi pomanjkljivih kemijskih parametrov ali slabše ocene za senzoriko prejeli oceno pomanjkljivo.

So pa na ZPS izvedli tudi spletno anketo o pitju piva. Glede na rezultate ankete je kar polovica potrošnikov zmotno odgovorila, da je v brezalkoholnem pivu manj kot 0,1 volumskega odstotka alkohola (28 odstotkov vprašanih) ali da ga sploh ne vsebuje (25 odstotkov). Na vprašanje, ali obstaja razlika v deležu alkohola med brezalkoholnim pivom in brezalkoholnim pivom 0,0 %, so nekateri (15 odstotkov) celo odgovorili, da nobeden od njiju ne vsebuje alkohola, kar seveda ni res. Da pivo lahko imenujemo brezalkoholno, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka.

Da pivo lahko imenujemo brezalkoholno, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka. foto: Pexels

Na ZPS testu se je izkazalo, da je večina vzorcev bila pod to mejo, saj so vsebovali od 0,01 do 0,42 volumskega odstotka alkohola. Kot poudarjajo na ZPS, pa nekateri proizvajalci še dodatno »obljubljajo«, da je njihov izdelek brez alkohola, in sicer z navedbo »0,0 volumskega odstotka«. Vsekakor je podatek o vsebnosti alkohola za potrošnika izjemno pomembna in dobrodošla informacija na embalaži. Še pomembnejše je, da je navedena na vidnem mestu, najbolje na sprednji strani, ob imenu izdelka, kot pri polovici pregledanih izdelkov.

Nasvet za starše

Brezalkoholno pivo lahko vsebuje nekaj alkohola, zato ni primerno za otroke. Otrokom odsvetujemo tudi uživanje različic z 0,0 alkohola, saj jih s tem že od majhnega navajamo na okus piva. Brezalkoholno pivo je dobra zamenjava za alkoholno različico, saj je podobnega okusa. Poleg tega, da skoraj ne vsebuje alkohola (< 0,5 volumskega odstotka) in ohrani trezno glavo, vsebuje tudi pol manj energije kot pivo ali gazirana brezalkoholna pijača. En deciliter brezalkoholnega piva ima približno 22 kcal (94 kJ), običajnega piva 40 kcal (170 kJ), kokakole pa 45 kcal (190 kJ). Rezultate testa svetlega brezalkoholnega piva preverite na www.zps. si in v reviji ZPStest.

prejšnji članek
V Ljubljani smo dobili prostor za vse ljubitelje rocka
Svet slavnih
V Ljubljani smo dobili prostor za vse ljubitelje rocka
naslednji članek
Gonorejo je vse težje zdraviti
Zdravje
Gonorejo je vse težje zdraviti