testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj dieta ne učinkuje?

17. 10. 2023; 03.00
Avtor: K.M.
dieta, hujšanje, kilogrami

V boju z odvečnimi kilogrami vam lahko pomagajo naravni napitki. foto: Profimedia

Če počnete vse, kar vam svetujejo strokovnjaki za hujšanje, pa vam kljub temu ne uspeva znižati telesne teže, morda počnete naslednje napake.

Če ste že kdaj bili na dieti, vam je znano, da dieta zahteva pritisk, odrekanje in trpljenje. A ni nujno, da je tako. Predvsem je važno, da najdete dieto, ki vam bo blizu in za katero boste prepričani, da se je lahko držite in da vam bo z njo uspelo izgubiti neželene kilograme. Zavedati se morate tudi, da vam sama dieta na dolgi rok ne bo pomagala, ker bo treba spremeniti tudi življenjski slog, z dieto pa si lahko pomagate, da hitreje dosežete svoj cilj. Vendar se v resnici pravo garanje začne šele po dieti, kajti težo si želite obdržati na določeni številki, zato stari življenjski slog ne pride v poštev, saj vas je pripeljal v to zagato. Izbrati in živeti morate nov življenjski slog, ki mora biti bolj zdrav in prilagojen potrebam vašega telesa. Ne pozabite tudi na odnos do samega sebe, ki ga je treba izboljšati, da si ne boste še kdaj dopustili zanemariti sebe in svoje telo. A vendar ne gre vedno vse po načrtih. Včasih se zgodi, da se držimo vseh pravil, ne goljufamo, pa se nam cilj še vedno izmika.

Stres

Nove študije dokazujejo, da ima stres na poslovnem področju neposreden biološki učinek na zaposlene, povečuje namreč tveganje za srčne bolezni. Stres in debelost hodita z roko v roki zaradi hormonov. Kronični stres povzroča hormonsko neuravnovešenost in tako upočasni presnovo. Organizem dopušča previsoko raven kortizola, ta pa povzroči neprijeten občutek lahkote v želodcu, razen če ves čas glodamo kakšne prigrizke. Gre torej za lažen občutek lakote, ki jo povzročajo hormoni.

Premalo spanca

Količina in kakovost spanca sta enako pomembni, ravno tako kot hrana, ki jo vnesete v svoj organizem. Nekatere študije so dokazale, da imajo tisti, ki spijo dovolj dolgo in kakovostno, manjšo željo po sladkem in s tem manj možnosti za pridobivanje teže. Poleg tega, če spite preslabo in premalo, se kilogrami ne bodo topili tako, kot bi se morali ob vloženem trudu, zato poskrbite za pravilno higieno spanja.

Alkohol

Alkohol vsebuje prazne kalorije, ki ne dajejo telesu ničesar razen dodatnih centimetrov okrog trebuha. Raziskave dokazujejo, da alkohol zavira proces kurjenja maščob in se pravzaprav igra z našim metabolizmom.

Prehitro jeste

20 minut potrebuje živčni impulz, da sporoči možganom, da je želodec poln. Zato nikar ne jejte hitro, ker boste v 20 minutah pojedli veliko več, kot bi pojedli, če bi jedli počasi. Hrano je treba dobro prežvečiti, zato se potrudite, da naredite vsaj nekaj ugrizov več, kot ste vajeni.

Ne štejete kalorij

Pozabite na obsedeno štetje vsega, kar v dnevu pojeste. Štejte le kalorije, ki si jih privoščite pred televizorjem ali pred računalnikom, ko naši možgani ne dajo telesu odgovora, kdaj je zaužilo dovolj. V splošnem velja, da bi se morali hranjenju pred ekrani izogibati, če se mu ne morete, pa priporočamo, da vsaj takrat pazite na zaužite kalorije.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Dovolite si biti ranljivi
Odnosi
Dovolite si biti ranljivi
naslednji članek
Ko se v ustih pojavijo boleče in nadležne afte
Zdravje
Ko se v ustih pojavijo boleče in nadležne afte