Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S temi triki za vedno odpravite prhljaj

16. 11. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
Prhljaj

Prhljaj se lahko pojavi tako pri odraslih ljudeh kot pri mladostnikih. foto: Dreamstime

Prhljaj se zdi kot nepremagljiva lepotna nadloga. Naj si lase še tako umivamo, vedno se vrne, se usipa na naša ramena, zelo rad ostane na naslanjačih, kavčih …

Pa vendar obstaja mnogo učinkovitih sredstev, ki odpravijo odpadanje kožnih lusk, seveda brez agresivnih kemikalij, in tudi obisk pri dermatologu ni potreben. Rešitev je na dosegu roke, kar pri vas doma! Spiranje lasišča z jabolčnim kisom se morda sliši grozna ideja, vendar učinkovito preprečuje prhljaj pri samem viru. Kis namreč odstranjuje kožno plast, ki se spreminja v prhljaj, ob tem pa ne zamaši por in hkrati učinkuje proti glivicam. Tudi nekatere vrste glivic namreč povzročajo prhljaj. Recept: potrebujete pol skodelice vroče oziroma tople vode in pol skodelice jabolčnega kisa. Oboje zmešajte, zlijte na lase, nežno vtirajte v lasišče nekaj minut in nato sperite z vodo. Počakajte od osem do dvanajst ur, potem pa si lase umijte kot po navadi. Postopek ponavljajte vsak teden.

Kako si pomagati? foto: Profimedia

Izkoristite moč ustne vode

Ustne vode imajo na splošno močne antiseptične lastnosti, delujejo protiglivično in so zato idealne pri premagovanju prhljaja. Recept: zmešajte dva dela navadne vode z enim delom ustne vode. Po umivanju las zlijte mešanico na lasišče in ga nežno zmasirajte. Pustite učinkovati pol ure, nato sperite.

Z ustno vodico boste odpravili tudi trdovraten prhljaj. foto: ARHIV

Vzemite aspirin

Salicilna kislina, ki jo vsebuje aspirin, je aktivna sestavina številnih komercialnih šamponov proti prhljaju. Ima protimikrobne lastnosti in pomaga pri vnetju kože, ki pogosto spremlja prhljaj. Recept: potrebujete dve tableti aspirina in šampon. Tableti zdrobite v droben prah in ga dodajte svojemu običajnemu šamponu. Vtrite v lasišče, počakajte dve minuti, da učinkuje, in nato temeljito sperite.

Olje čajevca

Čeprav je povod za nastanek prhljaja tudi preveč mastno lasišče, nekatera olja kljub temu pomagajo pri prhljaju. Na primer olje čajevca, ki učinkuje protiglivično in na splošno blagodejno vpliva na kožo, zlasti kadar je vneta ali razdražena. Nedavna študija je pokazala, da šamponi s samo petodstotnim deležem čajevca bistveno omilijo težave s prhljajem. Potrebujete zgolj eno žlico olja čajevca, eno skodelico tople vode in stekleničko z nastavkom za pršenje. Nalijte vodo in olje v stekleničko ter dobro pretresite. Vsakič po umivanju las popršite mešanico po lasišču in rahlo vtrite. Ne izpirajte!

Za vsa eterična olja velja pravilo, da jih moramo shranjevati zunaj dosega otrok, ker gre za snovi v močnih koncentracijah. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Patološki lažnivci med nami - ste tudi vi nasedli?
Zdravje
Patološki lažnivci med nami - ste tudi vi nasedli?
naslednji članek
Vesna Pisarović: Razprodani koncerti me v resnici vedno znova presenetijo
Svet slavnih
Vesna Pisarović: Razprodani koncerti me v resnici vedno znova presenetijo