900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vzroki za pojav urinske inkontinence

3. 12. 2022; 04.00
Avtor: Maja Furman / revija Bodi zdrava
Urinska inkontinenca

O urinski inkontinenci govorimo, kadar nam nehoteno uhaja urin. foto: Shutterstock

O urinski inkontinenci govorimo, kadar nam nehoteno uhaja urin. Pogosta je pri ženskah, a se pojavi tudi pri moških. Z njo se spoprijema od pet do deset odstotkov prebivalstva različnih starosti. Tovrstna nevšečnost, ki človeka ne prizadene samo telesno, ampak sledi pušča tudi na duševnosti, je simptom ali znak in ne bolezen.

Vrste urinske inkontinence

Vzroki za pojav urinske inkontinence so posledica več dejavnikov: lahko gre za vnetje sečnega mehurja, menopavzo, stres, anksioznost, staranje, preobremenitev medeničnih mišic zaradi čezmerne telesne teže, povešenja maternice itd. Pomembno je, da ob njenem pojavu obiščemo zdravnika, ki z različnimi testi ugotovi, kako velika je težava, in na podlagi ugotovitev priporoči terapijo ter uporabo primernih pripomočkov in zdravil. Poznamo akutno in kronično urinsko inkontinenco. Za ugotovitev, katero vrsto urinske inkontinence imamo, je treba opraviti osnovne diagnostične preiskave. Pri nekaterih preiskavah je dovolj že, da se z zdravnikom pogovorimo in mu zaupamo težave, če so težave kompleksnejše, je potrebna stopenjska diagnostika. O stresni inkontinenci govorimo, ko nam urin nehoteno uhaja ob telesnem naporu, ko kihamo, kašljamo ali dvigujemo težja bremena. To je najpogostejša vrsta urinske inkontinence pri ženskah, razlogov zanjo je več. Med drugim so najpogostejši vzroki tveganja porod, operacije v predelu male medenice, obsevanje, debelost itd. Ženske imajo krajšo sečnico in šibkejše medenično dno kot moški. Ko začutimo potrebo po uriniranju, takoj za tem pa nam urin nehote uide, pa govorimo o urgentni inkontinenci. Ta je lahko posledica draženja zaradi prisotnosti kamnov, tumorja ali okužb.

Diagnostike

Diagnostika urinske inkontinence je zelo raznovrstna. Med drugim jo določajo tudi s stresnim testiranjem, ko uhajanje urina opazujejo med kašljanjem. Pri testu z vložkom se na podlagi teže vložka po določenem času ugotavlja količina urina, ki uhaja. Ta metoda je dobra pomoč pri ugotavljanju stopnje urinske inkontinence, ne pojasni pa njenega vzroka. Cistouretroskopija je preiskava spodnjih sečil, ki se običajno opravi ob pogostih vnetjih sečil, pojavu krvi v urinu, bolečini itd. Zanjo se odločijo, da bi izključili prisotnost tumorja ali ledvičnih kamnov in ob sumu intersticijskega cistitisa. Po potrebi med preiskavo odvzamejo tudi vzorec tkiva za histološko preiskavo. S pomočjo urodinamskih preiskav merijo sposobnost sečnega mehurja za zadrževanje seča in njegovo praznjenje. Pri cistometriji ugotavljajo delovanje mehurja iz razmerja med tlakom in prostornino med polnjenjem in praznjenjem. Z ultrazvokom pri urinski inkontinenci ugotavljajo možnost prirojenih anatomskih abnormalnosti, možnost prisotnosti kamnov, morebitnih tumorskih tvorb in možnih sprememb na ledvicah. Vzroke inkontinence ugotavljajo tudi z intravensko urografijo, elektromiografijo, z uporabo slikovnih preiskav, kot so RTG, CT, MRI itd.

začimbe foto: Pexels

Učinek nepravilne prehrane



Priporočljivo se je izogibati hrani, ki dražeče vpliva na mehur. Taka živila so na primer čebula, močne začimbe, kakav, čokolada, pravi čaji in razni diuretični napitki, alkohol, še posebej pivo itd. Zelo pomembno je tudi redno odvajanje blata. Paziti pa moramo tudi na telesno težo, saj nam izguba vsaj petih odstotkov telesne teže urgentno urinsko inkontinenco izboljša tudi do 50 odstotkov.

Krepitev mišic medeničnega dna

Kot preventivo za težave z nehotenim uhajanjem urina lahko, predvsem ženske, izvajamo vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Te so sestavljene iz zavestne aktivacije oziroma stiska in dviga mišic medeničnega dna. Mišice stisnemo ob izdihu, najbolje petkrat. Stisk zadržujemo do 6 do 8 sekund. Med dvema stiskoma si vzamemo prav tako od 6- do 8-sekundni odmor. To vajo delamo trikrat na dan, od 5 do 7 dni na teden. Vaje so preproste in brez možnih zapletov ali stranskih učinkov. V centrih, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem urinske inkontinence, lahko vaje izvajamo tudi pod nadzorom fizioterapevta, dokler pravilno ne usvojimo tehnike. Doma lahko mišice medeničnega dna na primer stiskamo tudi med odvajanjem vode. Če stisnemo prave mišice, se bo curek vode prekinil. Mišice medeničnega dna lahko krepimo tudi z napravami za elektrostimulacijo.

Ajurvedska pomoč

Tegobe urinske inkontinence lahko blažimo tudi z jogijskimi vajami. Zelo učinkovit je predvsem položaj ašvini mudra, kjer v sedečem položaju navzgor vlečemo mišice anusa. Vajo je priporočljivo ponoviti od 10- do 12- krat na dan, trikrat na teden. Eno od ajurvedskih priporočil proti inkontinenci je tudi uživanje prgišča belih sezamovih semen, pomešanih s sladkorjem.

Dobro je vedeti

*Ob težavah z urinsko inkontinenco je priporočljivo večino dnevne tekočine zaužiti dopoldne, manj popoldne, po 20. uri pa se pitje odsvetuje, saj se tako prepreči nočno odvajanje urina.



*Dobro je popiti od 1,5 do 2 litra tekočine na dan, kar vključuje tudi tekočo hrano.

*Pred spanjem je vedno dobro izprazniti mehur.

*Če mehur izpraznimo do 23. ure, naj bi imeli mir pred nočnim praznjenjem do 5. ali 6. ure zjutraj.

*Tekočino je priporočljivo uživati po požirkih ves dan.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Urinska inkontinenca foto: Dreamstime

prejšnji članek
Kate Winslet ima veliko srce
Svet slavnih
Kate Winslet ima veliko srce
naslednji članek
Ugotovite, kako mu resnično pokažete svojo ljubezen
Zdravje
Ugotovite, kako mu resnično pokažete svojo ljubezen