bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomeni nabiranje maščobnih oblog na določenih delih telesa

31. 1. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
debelost

Kje se vam nabira maščoba? foto: Shutterstock

Z leti se metabolizem spreminja in postaja vse počasnejši, posledično pa se nam začnejo nabirati maščobne obloge. Preverite, zakaj vaše telo kopiči maščobo in kaj lahko storite, da se je znebite.

Nabiranje maščobnih oblog na določenih delih telesa, na primer na zadnjici ali trebuhu, ni odvisno le od spola in telesne zgradbe. Znanstveniki ugotavljajo, da del telesa, kamor se redite, razkriva tudi vzroke rejenja, s tem pa tudi rešitev, kako se znebiti odvečne maščobe. Če se vam maščoba pretežno nabira na spodnjem delu trebuha, na prsih, nadlahteh in podbradku, se verjetno redite, ker preveč jeste. Kadar se vam nabira na trebuhu in nadlahteh, hkrati pa se vam večajo prsi in dobivate podbradek, ni dvoma: za pretirano nalaganje maščobnih oblog so krive prevelike količine hrane. Najpogosteje čezmerno uživate nezdrave, sladke in mastne obroke. Sestavite si torej okusen, a bolj zdrav jedilnik. Sladkarijam se povsem odpovejte, nadomestite jih s sadjem (suho sadje in banane ne štejejo) ali jogurtom (jejte navadni jogurt, v katerega narežete sveže sadje). Uvedite več gibanja – vozite se v službo s kolesom, izberite stopnice namesto dvigala. Telovadite vsaj 30 minut na dan.

debelost foto: dreamstime

Napihnjen trebuh?

Če se redite po vsem trebuhu do podprsja, imate morda težave s presnovo. Takšen način rejenja zdravniki povezujejo z boleznimi srca in ožilja ter s sladkorno boleznijo. Kaj storiti? Čim prej obiščite osebnega zdravnika in preverite, v kakšnem zdravstvenem stanju ste. Živite čim bolj zdravo: izogibajte se predelani hrani, uživajte veliko sadja in zelenjave, veliko se gibajte na svežem zraku, z vadbo pa bodite zmerni. Pijte dovolj tekočine, predvsem vode, izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam. Čim manj na jedilnik uvrščajte meso, še posebno rdeče, raje posegajte po ribah in morskih sadežih.

Zelenjava

V večje obroke, kot sta kosilo in večerja, uvrstite veliko zelenjave. Preden se lotite glavne jedi, vedno pojejte veliko skledo solate.

Podbradek

Trem vrstam živil se morate odpovedati, če se želite znebiti podbradka in maščobe na podlahteh, to so ocvrte jedi, sladke pijače in sladkarije.

K prehrani dodajte živila, ki vsebujejo veliko beljakovin. foto: Profimedia

prejšnji članek
Priscilla Presley hoče razveljaviti hčerino oporoko
Svet slavnih
Priscilla Presley hoče razveljaviti hčerino oporoko
naslednji članek
Eksplozija trenda vilinskih pramenov
Moda&Lepota
Eksplozija trenda vilinskih pramenov