ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To se zgodi v telesu, če 30 dni ne pijete alkohola

2. 2. 2023; 01.00
Avtor: TNS / revija Jana
alkohol

alkohol foto: Profimedia

Tistim, ki pijejo več kot zmerno, se bo nič alkohola vidno poznalo na zdravju in počutju. Obetajo si lahko ...

Mesec dni brez alkohola ima lahko že zelo pozitivne učinke na zdravje.

Boljše delovanje jeter: alkohol lahko zelo obremeni jetra, sčasoma lahko povzroči vnetje in poškodbe tega organa. Z enomesečno vzdržanostjo od alkohola lahko jetra dobijo čas za počitek in okrevanje, da lahko spet optimalno delujejo. Pri tistih, ki čezmerno pijejo, se lahko čez čas pojavi ciroza jeter, ki vodi tudi v smrt.

Manjše tveganje za bolezni srca in ožilja: alkohol presnavljajo jetra in encim, imenovan dehidrogenaza. Če pijemo preveč, pri presnovi pomaga drug encim, pri čemer pa nastaja veliko prostih radikalov, ki oksidirajo slab holesterol (LDL). Ta se nalaga na stenah karotidnih arterij in jih maši. Raziskave kažejo, da tudi pretirano pitje alkohola le enkrat na mesec poveča tveganje za srčno-žilne bolezni in možgansko kap.

Zmanjšano tveganje za raka: alkohol spada med rakotvorne snovi. Tveganje za nastanek raka se povečuje s količino alkohola, ki jo redno pijemo. Dokazana je povezava med čezmernim uživanjem alkohola ter rakom glave in vratu, požiralnika, jeter, dojk, debelega črevesa in danke.

Izguba teže: alkohol ima veliko kalorij in nas lahko pošteno poredi. Še posebej rad se kozarček preveč nabere na trebuhu.

Boljši spanec: alkohol lahko moti vzorce spanja, zaradi česar je težje zaspati in spati kakovostno. Nič alkohola prinese boljše spanje, to pa več energije in boljše splošno zdravje.

Boljše delovanje možganov: popivanje je še posebej škodljivo za mlade možgane, ker moti njihov razvoj. Tudi pri odraslih pa lahko okrni spomin in poslabša koncentracijo.

Lepša koža: alkohol lahko dehidrira kožo, kar jo naredi suho in zgubano.

Boljše duševno zdravje: alkohol spremeni razpoloženje, čezmerno pitje pa lahko prispeva k občutkom depresije in tesnobe. Z enomesečno vzdržnostjo od alkohola ljudje praviloma ugotovijo, da se njihovo razpoloženje izboljša, motnje duševnega zdravja pa so blažje.

Objavljeno v reviji Jana, št 4.

Vabljeni k branju nove številke revije Jana. foto: revija Jana

prejšnji članek
Domiselni recepti s katerimi porabite ostanke hrane
Kulinarika
Domiselni recepti s katerimi porabite ostanke hrane
naslednji članek
Amra je sapioseksualka – kaj to pomeni?
Resničnostni šovi
Amra je sapioseksualka – kaj to pomeni?