kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Atopijski dermatitis je več kot kožna bolezen

9. 3. 2023; 04.00
Avtor: T.N.S.
atopijski-dermatitis

Razširjenost atopijskega dermatitisa strmo narašča. foto: Shutterstock

»Srbenje, pekoče, nespečnost, stigma, ujetost, nemoč, nerazumevanje, sram, pekel, mora.« To so besede, s katerimi ženske z atopijskim dermatitisom in mame otrok, ki za njim trpijo, opisujejo to bolezen.

Video so posneli v okviru projekta »Poglej globlje – sem več kot moja koža«, ki so ga v sodelovanju z UKC Maribor in norveškim partnerjem Univerzitetno bolnišnico Severne Norveške pripravili v nevladni organizaciji Zavod Atopika. V njem bolnice in mame otrok z atopijskim dermatitisom iskreno delijo svoje izkušnje s to boleznijo.

To je bolezen, ki za sabo pušča globoke rane v duši. foto: Shutterstock

»Širši javnosti želimo predstaviti atopijski dermatitis, ki je veliko več kot le kožna bolezen, saj močno vpliva na posameznika in njegov vsakdan. Bolniki ne trpijo le fizičnih bolečin, temveč tudi psihične, duševne,« opisujejo cilj projekta. Bolniki z atopijskim dermatitisom so namreč tudi v modernem svetu prepogosto v javnosti še deležni stigmatizacije, diskriminacije in marginalizacije. Mnogi še vedno mislijo, da je ta bolezen »kužna«, se pravi nalezljiva, in se do bolnikov vedejo temu primerno. Kakovost življenja bolnikov z atopijskim dermatitisom je zato slaba in po raziskavah primerljiva celo z (ne)kakovostjo življenja bolnikov z diabetesom tipa 1 in bolnikov z rakom.

Ne le kožna, tudi imunska bolezen

»Peklenski, kot da bi me živo sežigalo,« opisuje občutke Maja, ena od pogumnih žensk, ki so s svojo zgodbo in obrazom dale bolj človeški glas stiskam bolnikov z atopijskim dermatitisom. »Ko je bila bolezen v aktivni fazi, zame življenja sploh ni bilo,« pravi Tina. »Spala sem po dve uri na dan, koža pa me je srbela vseh 24 ur.«

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.

Vabljeni k branju nove številke revije Jana. foto: revija Jana

prejšnji članek
Se kraljeva družina krsta princese ni udeležila?
Svet slavnih
Se kraljeva družina krsta princese ni udeležila?
naslednji članek
S pomočjo soli in sode nad boleče razjede v ustih
Zdravje
S pomočjo soli in sode nad boleče razjede v ustih
#obraziavenija
obraziavenija