Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana (začasno) blaži stres

20. 4. 2023; 04.00
Avtor: M.R. / revija Bodi zdrava
čips

čips foto: dreamstime

Obstaja fiziološki razlog, zakaj med doživljanje močnih čustev radi sežemo po hrani: vse skupaj je povezano s telesnim odzivom na stres.

Kadar se aktivira hipotalamično-hipofizno-nadledvična (HHA) os, naše nadledvične žleze izločajo hormone, ki vodijo do povišanega kortizola in zniževanja inzulina. Kortizol nato sprošča sladkor in maščobo iz celic v krvni obtok, zato možgani dobijo sporočilo, da so celice izčrpane in da za nadomestilo potrebujemo več goriva.

Tudi vam ob stresu prja sladko? foto: dreamstime

To lahko pojasni tudi, zakaj nam v stresnem obdobju prija predvsem sladka ali slana hrana: ogljikovi hidrati in sladkor priskrbijo hiter vnos energije, ki napolni celice. Kadar jemo kaj zelo okusnega, se v nas sprošča tudi endorfin – hormon, katerega naloga je pomoč pri obvladovanju stresa.

Torej nas hrana ne samo fizično opremi z dodatno energijo, ampak se lahko tudi duševno v resnici počutimo mirnejše ali srečnejše. Hrana lahko začasno zmanjša občutek stresa, strahu ali drugih čustvenih stanj, ki v tistem trenutku delujejo na višjo potenco, saj se mora telo sprostiti, da jo lahko prebavlja. Fiziološko tako že sam proces hranjenja in prebavljanja na nas deluje sproščujoče, še posebno kadar jemo kaj okusnega ali zanimivega.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Št. 4 - Datum objave: 11. 4. 2023 foto: BZ

prejšnji članek
Presrečna Tina Gaber bo postala teta
Svet slavnih
Presrečna Tina Gaber bo postala teta
naslednji članek
Kako premagati strah?
Zdravje
Kako premagati strah?