stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Božična večerja: Alma Rekić predlaga pečenega piščanca

22. 12. 2016; 08.30
Avtor: D. B.
božična večerja

Predal je pravzaprav namenjen ohranjevanju toplih jedi. Dobro vam bo služil takrat, ko bodo gostje zamujali. foto: Profimedia

Ne veste, kaj bi pripravili za božično večerjo? Morda vam bo pri tem v pomoč božični meni, ki ga je sestavila Alma Rekić.

Sodnica priljubljenega televizijskega kuharskega šova Alma Rekić je za vse, ki še vedno ne vedo, s čim bi na praznični večer razvajali svoje bližnje, pripravila poseben božični meni. Rekićeva predlaga, da postrežete z dimljenimi račjimi prsmi na motovilcu z mladim kozjim sirom in s pomarančnimi fileji; zelenino božično juho s kozicami; pečenim božičnim piščancem, za sladico pa pripravite čokoladni mousse s cimetom in vanilijevim sladoledom ter kokosovim drobljencem.    

Hladna dimljena račja prsa na motovilcu z mladim kozjim sirom ter pomarančnimi fileji 

- 80 g dimljenih račjih prsi, 
- 30 g mladega kozjega sira, 
- 50 g motovilca, 
- četrtina pomaranče, 
- sol, poper, 
- balzamični kis, 
- oljčno olje, 
- 10 g praženih pinjol. 

Prsi narežemo na tanke rezine, sir pa na kockice. Posebej zmešamo motovilec in ga začinimo oziroma zabelimo z oljem, kisom, soljo in poprom. Dodamo koščke mladega kozjega sira. Nato dodamo izrezane fileje pomaranče ter rahlo premešamo. Motovilec položimo na krožnik, nanj položimo račja prsa, ter posujemo s pinjolami. Poleg lahko postrežemo eno ali dve, na oljčnem olju z malo česna popečeni rezini bagete. 

Zelenina božična juha s kozicami

- 200 g kozic, 
- večji gomolj zelene, 
- rdeča čebula, 
- nageljnove žbice, 
- piment, 
- majaron, 
- sol, 
- poper, 
- lovorjev list. 

V posodo, kjer bomo kuhali juho, vlijemo nekaj oljčnega olja, dodamo sesekljano čebulo ter jo prepražimo. Ko se čebula malce razpusti, dodamo na manjše kocke narezan gomolj zelene. Zeleno nato malce prepražimo in zalijemo. Juho kuhamo toliko časa, da se zelena zmehča, nato jo pretlačimo. 

V pretlačeno juho dodamo še nekaj vode, saj bi bila drugače juha preveč gosta, solimo, popopramo, dodamo nekaj zrn pimenta, nageljnove žbice, majaron in lovorjev list. Vse skupaj kuhamo še približno 30 minut. Juha mora lepo in počasi vreti, po potrebi dodajamo vodo.

Medtem ko se juha kuha, lahko olupimo kozice. Glave pustimo z repki, pomembno je samo, da so repki olupljeni. Kozice stresemo v ponev, v katero prilijemo nekaj vode ter jih pokuhamo. Pustimo, da voda povsem povre. Malce pred koncem, ko se kozice popečejo, dodamo še nekaj kapljic olja tartufov, da se kozice "povaljajo" v njem.

Pečen božični piščanec

- Cel piščanec, 
- oljčno olje,
- nekaj vejic timijana,
- 3–4 stroke česna,
- sol,
- poper v zrnju,
- sok polovice limone,
- 3 bučke,
- 1 večji ali 2 manjša jajčevca,
- 3–4 srednje velike neolupljene krompirje,
- 1 koromač, 
- 2 čebuli,
- 1 dcl belega vina.

Piščanca operemo pod tekočo vodo in ga nadevamo z olupljenimi stroki česna in tremi ali štirimi vejicami timijana. Bučke in jajčevce narežemo na manjše kose, čebulo in koromač pa na četrtine. Krompir narežemo na osminke.  

Piščanca natremo s sokom limone in položimo v pekač, ki smo ga namastili z oljčnim oljem. Potresemo ga s soljo, osmukanim timijanom in poprom v zrnju. V pekač okoli piščanca razporedimo osoljeno zelenjavo, čebulo in koromač, prilijemo vino ter pekač s piščancem postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. 

Po približno pol ure vzamemo piščanca iz pečice, ga obrnemo in še po drugi strani potresemo s soljo, timijanom in poprom. Po približno uri je piščanec pečen. 

Zraven postrežemo pečen krompir z rožmarinom ter kuhano zelenjavo z maslom.

Alma Rekić za sladico predlaga čokoladni mousse s kokosovim drobljencem: "Sama po drobljencu rada posipam še beljakove penice in čokoladne koščke." foto: Pop TV

Čokoladni mousse s cimetom in vanilijevim sladoledom ter s kokosovim drobljencem 

- 200 g jedilne čokolade, 
- 70 g masla, 
- 3 dl sladke smetane, 
- 2 žlici medu, 
- 2 jajci, 
- malo viskija,
- ščepec cimeta,
- vanilijev sladoled,
- 100 g moke, 
- 70 g kokosove moke,
- 80 g maslo, 
- 80 g sladkorja v prahu, 
- 1 jajce. 

Moko, kokosovo moko, maslo, sladkor v prahu in jajce zgnetemo skupaj, razdrobimo po pekaču in 15 minut pečemo pri 160 stopinjah. Drobljenec ohladimo. 

Maslo in čokolado stopimo v vodni kopeli, stepemo jajca in med, nato pa dodamo stopljeno čokolado (ne sme biti prevroča, saj v nasprotnem primeru jajca zakrknejo). Prilijemo malo viskija in premešamo ter dodamo ščepec cimeta v prahu. Na koncu lahko v čokoladno-jajčno zmes rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano. Tako pripravljeno čokoladno zmes prelijemo v kozarce in postavimo v hladilnik. Ko je mousse ohlajen, mu dodamo drobljenec in vanilijev sladoled. "Sama po drobljencu rada posipam še beljakove penice in čokoladne koščke," dodaja Alma Rekić.

prejšnji članek
Kaj ste najprej opazili na sliki? Odgovor razkriva vašo prihodnost
Zdravje
Kaj ste najprej opazili na sliki? Odgovor razkriva vašo prihodnost
naslednji članek
"Mlade novinarke kričijo v zaslon"
Svet slavnih
"Mlade novinarke kričijo v zaslon"
#nasazenazenska
nasazenazenska