pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Natančna navodila za izdelavo medene hišice

15. 12. 2022; 05.00
Avtor: Zarja/ K.K.
medena-hiška, medena-hišica, hiška-iz-medenega-testa, gingerbread-house

/ foto: shutterstock

Razmišljate, da bi se lotile izdelave medenih hišic? Izvolite, za vas imamo super recept in natančen postopek izdelave velikih ali pa majhnih medenih umetnin ...

Decembrsko popoldne si polepšamo s peko in krašenjem medene hišice. Razveselili bomo otroke, pa tudi nam bo v užitek, ko bo iz kosov medenega testa zrasla s sladkornim oblivom zlepljena in z okrasnimi ornamenti ali s pisanimi bonboni okrašena sladka mojstrovina. Če se nam slučajno ne bi posrečila že v prvem poskusu, pa jo lahko z užitkom pohrustamo.

Hišica iz medenjakov

Priprava: 40 minut (in počivanje 2 uri)

Pečenje: 20 minut

Poleg tega: čas, potreben za okrasitev

Sestavine:

Za testo:

  • 400 g tekočega medu (npr. akacijevega)
  • 500 g moke 
  • ščepec soli
  • 1,5 žlice dišav za medenjake 
  • pol žličke kakava v prahu
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 2 žlici mleka
  • moka za razvaljanje

    Medena hiška foto: Arhiv

Za sladkorni obliv:

  • 1 beljak
  • 200 g sladkorja v prahu;
  • za okrasitev: olupljeni mandlji
  • olupljeni lešniki 
  • pisani bonboni smarties
  • drugi okraski za pecivo.

Priprava:

Pristavimo med in 80 ml vode ter segrejemo, da zavre.

Odstavimo in ohladimo.

V veliki skledi pomešamo moko, sol, kakav in dišave za medenjake.

Sodo gladko razmešamo z mlekom, da se razpusti. V skledo z moko in sestavinami damo med in mleko s sodo. Mešamo in gnetemo najprej z električnim ročnim mešalnikom, nato pa z rokami, da dobimo gladko testo.

Zavijemo ga v kuhinjsko folijo in pustimo pri sobni temperaturi počivati 2 uri.

Testo nato ponovno krepko pregnetemo z rokami. Razdelimo ga na 2 dela. En del razvaljamo na pomokani delovni površini v ploščo, debelo 0,5 cm.

/ foto: shutterstock

Ploščo razrežemo v pravokotnike.

  • Za večjo hišico potrebujemo osnovno ploščo (dno), veliko 11 x 9 cm, in dve plošči za streho, veliki 9,5 x 9 cm.
  • Za srednje veliko hišico potrebujemo osnovno ploščo (dno), veliko 10 x 7 cm, in dve plošči za streho, ve-liki 8 x 7 cm.
  • Za malo hišico potrebujemo osnovno ploščo (dno), veliko 6,5 x 5,5 cm, ter dve plošči za streho, veliki 6 x 5 cm.

Če želimo hišico tudi zapreti, izrežemo še dva trikotna kosa s stranicami 9 cm, ali 7 cm, ali 5 cm. Za vsak primer najprej izrežemo dele iz papirja (ali lepenke) in jih sestavimo, da preverimo, kakšna bo videti hišica na koncu. Z ostrim nožem in ravnilom izrežemo toliko delov, kolikor je razvaljanega testa, oziroma toliko, kolikor hišic nameravamo izdelati. Izrežemo pa lahko tudi smrečico (ali dve), da bo zasnežena stala pred hišico.

Pečico segrejemo na 160 stopinj.

Izrezane kose testa položimo na pekače, prekrite s papirjem za peko. Pekač damo na srednjo rešetko v ogreto pečico in pečemo testo od 15 do 20 minut. S papirjem vred prestavimo pečene kose testa na rešetkast podstavek, da se popolnoma ohladijo.

NASVET: Če pred pečenjem premažemo kose surovega testa z malo mleka, bodo imeli pečeni lep lesk.

Obliv:

Iz beljaka stepemo trd sneg. Med stepanjem postopoma dodajamo sladkor v prahu. Stepamo toliko časa, da je sneg res kompakten in se komaj vleče – s takšnim oblivom lahko delamo natančno, nabrizgane črte so jasno zarisane in se ne razlivajo. Naredili smo sladkorni obliv, s katerim sedaj napolnimo manjšo plastično vrečko. Vrečko na vrhu tesno stisnemo in zapremo. Konico enega spodnjih vogalov čisto malo prirežemo – tako dobimo drobno luknji-co, skozi katero bomo nabrizgali obliv na pečeno testo in z njim zlepili plošče, da bo nastala hišica. Na zlepljene hišice pa bomo kasneje z oblivom tudi narisali okraske. Beli sladkorni obliv je videti na medeni hišici kakor sneg. Če pa želimo risati tudi pisane okraske, zmešamo poleg belega obliva tudi barvaste oblive: v osnovni beli obliv zamešamo kanec živilske barve.

medenjaki foto: profimedia

Kako lepimo hišico?

Na oba robova daljših stranic osnovne plošče nabrizgamo debelo črto obliva. Na črti obliva postavimo dve plošči strehe, tako kot da sestavljamo hišico iz kart. Na sleme, kjer se plošči strehe stikata, nabrizgamo debelo črto obliva in z njim zlepimo streho. Do te stopnje izdelano hišico pustimo stati, najbolje čez noč, da se obliv posuši in strdi ter je hiši-ca trdna. Ko končamo s sestavljanjem osnovne hišice, konico vrečke z oblivom dobro zapremo, da ostane obliv tekoč in se ne posuši.

Naslednji dan hišico dokončamo. Okrasimo jo z oblivom, s katerim narišemo na hišico poljubne okraske, pa tudi prilepimo jedrca, pisane bonbone, perlice in druge malenkosti, ki naredijo hišico prav posebej pravljično. Nazadnje hišico še posipamo s sladkorjem v prahu.

prejšnji članek
Sanjska Anja objavila ta seksi video
Resničnostni šovi
Sanjska Anja objavila ta seksi video
naslednji članek
Preobrazba: Zapeljiva na najdaljšo noč v letu
Moda&Lepota
Preobrazba: Zapeljiva na najdaljšo noč v letu