pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Ideja, kako porabiti velikonočna jajca

13. 4. 2023; 01.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
pexels-olia-danilevich-7246847

Kako porabiti velikonočna jajca? foto: Pexels

Po velikonočnih praznikih nam ostajajo v trdo kuhana jajca, ki jih je treba čim prej »spraviti v promet«. Za vas imamo slasten recept za mesno štruco.

Nekateri prehranski strokovnjaki sicer trdijo, da v trdo kuhana jajca v hladilniku počakajo tudi kakšen dan več, a kdo bi tvegal. Kar takoj pripravimo slastno malico ali kosilo.

Mesna štruca

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 800 g mlete svinjine
  • 4 žlice drobtin
  • 6 jajc (4 v trdo kuhana, 2 surovi)
  • približno 50 ml mleka
  • 1 žlica gorčice
  • sol
  • mlet črni poper
  • ščepec kumine
  • 1/2 čajne žličke mletega popra
  • 1 žlička timijana
  • 100 g rezin slanine
  • 1 vejica timijana
  • 200 g brokolija
  • 100 g graha

    Mesna štruca foto: Profimedia

Priprava

1. Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Mleto meso damo v skledo, dodamo čebulo, česen, drobtine in 2 surovi jajci. Navlažimo z malo mleka in začinimo z gorčico. Vse sestavine zmešamo, solimo, popramo ter zmes začinimo s kumino, mleto papriko in timijanom. Oblikujemo v mesno štruco in postavimo v naoljen ožji pravokotni pekač.
2. Z vrha vzdolž štruce napravimo vdolbinico, v katere eno ob drugo položimo v trdo kuhana jajca. Prekrijemo z maso z mletim meso, da se jajca skrijejo v sredino.
3. Mesno štruco lahko po želji ovijemo še z rezinami slanine. Zavežemo z vrvico in podnjo vstavimo vejico timijana.
4. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 60 minut. Vmes, ko čakamo, da se speče, na pari skuhamo grah in brokoli, solimo ter postrežemo z mesno štruco.

NASVET

Če se vam zdi, da imajo vaša velikonočna jajca po nekaj dneh čuden vonj, jih raje zavrzite in skuhajte sveža. Vonj je eden najočitnejših pokazateljev, da je jajce pokvarjeno.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Velik pomp glede skrivnostne lepotne sestavine
Moda&Lepota
Velik pomp glede skrivnostne lepotne sestavine
naslednji članek
Super par: Razkrito, kdo pred kamerami igra
Resničnostni šovi
Super par: Razkrito, kdo pred kamerami igra