stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kaj je metoda meal prep?

22. 4. 2023; 03.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
obrok, hrana, meal-prep

Glavni obroki naj bodo uravnoteženi. foto: Shutterstock

Za dober občutek in čas, ko nimate časa za kuhanje, pripravite obroke za več dni vnaprej in jih spravite v zamrzovalnik.

Z metodo meal prep prihranite dragoceni čas in denar, hkrati pa naredite nekaj dobrega tudi za svoje zdravje in dobro počutje.

Že naše babice so vedela, da nakup živil na zalogo in priprava obrokov vnaprej ne prihrani zgolj denarja, temveč je tudi zelo praktičen. Danes ima taka priprava le sodoben angleški izraz. Meal prep. Gre preprosto za okrajšavo za pripravljanje obrokov vnaprej (meal pomeni obrok, prep. pa je okrajšava za preparation, tj. priprava). Pri tem različne obroke skuhamo za več dni vnaprej ali jih pripravimo skladno s tedenskim načrtom obrokov ter shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik. Tako lahko jedi na hitro pogrejemo, jih odnesemo v pisarno ali pojemo kot hiter prigrizek.

Zakaj je metoda koristna?

S pravilnim načrtovanjem in pripravo ne boste prihranili zgolj dragocenega časa, temveč tudi denar. Poleg tega je lahko metoda meal prep resnično zdrava in vam pomaga trajnostno spremeniti vaše prehranjevalne navade. Veliko učinkoviteje lahko pripravite porcije, kuhate uravnoteženo in ustvarjalno, se najeste brez stresa in izognete volčji lakoti.

Tudi vidik trajnosti je zelo pomemben: z dobrim tedenskim načrtovanjem obrokov in pripravljenim nakupovalnim seznamom lahko že ob nakupu prihranite veliko denarja. Tveganje, da bi kupili več od načrtovanega ali da bi se hrana pokvarila, je pri pripravi obrokov vnaprej zelo majhno. Metoda meal prep bo pripomogla tudi k temu, da boste prihranili dragoceno energijo, saj se kuhinjske naprave pri vnaprej pripravljenem obroku uporabijo samo še za pogrevanje. Zamrznjene jedi ostanejo tudi dalj časa sveže.

Praktično in trajnostno foto: Shutterstock

Kaj potrebujete za omenjeno metodo?

Pravilna priprava, načrtovanje in shranjevanje so najpomembnejši. Vzemite si dovolj časa za pripravo svojega tedenskega načrta obrokov in napišite nakupovalni seznam za tedenski nakup. Če je le mogoče, vedno kupite sveža in sezonska živila ter jih čim prej predelajte – nakupovalni seznam lahko na primer pripravite v petek, nakup opravite v soboto in obroke pripravite v nedeljo.

Za metodo meal prep morate poleg tega imeti na voljo dovolj posod za shranjevanje. Najboljše so posode, ki jih je mogoče tesno zapreti, so preproste in higienične za čiščenje ter jih je mogoče zložiti drugo na drugo. Mi najraje posežemo po steklenih posodah – te so trajne, odporne proti vročini in primerne za pomivanje v pomivalnem stroju. Po želji lahko za metodo meal prep uporabite tudi posode z več predelki, kjer lahko posamezne sestavine obroka shranite ločeno drugo od druge. Tudi preprosti kozarci za marmelado so odlični za shranjevanje vnaprej pripravljenih jedi.

Poleg potrebnih kuhinjskih pripomočkov za pripravo obrokov vnaprej potrebujete tudi dovolj prostora v hladilniku in/ali zamrzovalniku, da lahko te obroke shranite, dokler jih ne zaužijete. Na posode lahko tudi navedete, kaj je v njih, ali zapišete dan v tednu, ko želite obrok zaužiti.

Katera hrana je primerna za metodo meal prep?

Najboljše jedi za to metodo so jedi, ki jih je mogoče preprosto pogreti. Primerne so enolončnice, kari, testenine in rižote, prav tako pa tudi krepke mesne in ribje jedi ter vegetarijanske jedi, kot so narastki in juhe. Tudi sveže jedi, kot so solate in Budove sklede ali misliji in smutiji za zajtrk, so odlične za pripravo vnaprej.

NAMIG: Glavni obroki naj bodo uravnoteženi, pri tem pa kombinirajte svežo zelenjavo z dragocenimi viri beljakovin in nasitnimi prilogami. K ribam, mesu, stročnicam in tofuju lahko postrežete različno zelenjavo. Nasitni so krompir, testenine, kvinoja, riž, pšenica in kuskus. Za poseben pridih poskrbijo sveže, posušene ali zamrznjene začimbe in domače omake in marinade, ki jih prav tako lahko pripravite po principu metode meal prep.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
30 minut gibanja na dan za zdravo telo
Moda&Lepota
30 minut gibanja na dan za zdravo telo
naslednji članek
Postanite še boljša tekačica
Svet slavnih
Postanite še boljša tekačica