zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Preprost recept za nekoliko drugačno velikonočno šunko

28. 3. 2024; 01.00
Avtor: Liza Maja
Šunka z vinsko omako

Šunka z vinsko omako foto: Shutterstock

Seveda lahko skuhate šunko, ponudite hren, kumarice in pirhe, pa bodo vsi zadovoljni. Lahko pa šunko ponudite tudi na bolj zanimiv način, na primer v hamburgerju ali pa z omleto.

Šunka v vinski omaki

Sestavine za 4 porcije:

  • 1 čebula
  • 5 brinovih jagod
  • 1 žlica kisa
  • 50 ml olja
  • 50 g navadne moke
  • 300 ml juhe
  • 100 ml belega vina
  • sol
  • 100 ml smetane
  • 600 g prekajene šunke
  • približno 2 žlici toast šunke
  • 1 majhen por
  • pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan ...)

Priprava:

1. Čebulo olupimo, drobno narežemo in damo v ponev. Dodamo brin, kis in približno 5 žlic vode. Mešanico zavremo in na hitro pokuhamo.

2. Olje in moko premešamo in popražimo. Prelijemo s hladno juho in stepemo. Osnovo za omako razredčimo z vinom in zavremo. Vmešamo kuhano čebulo z brinom. Omako počasi dušimo približno 10 minut.

3. Omako precedimo in jo damo nazaj v ponev. Začinimo s soljo, dodamo smetano in segrejemo.

4. Šunko narežemo na rezine in prepražimo na malo olja. Prestavimo v pekač, prelijemo z omako in pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 190 °C. Pred serviranjem potresemo z drobno narezanim porom in zelišči.

prejšnji članek
Kako premagati spomladansko utrujenost?
Zdravje
Kako premagati spomladansko utrujenost?
naslednji članek
Kaj v predsedniški palači počne dr. Musar?
Svet slavnih
Kaj v predsedniški palači počne dr. Musar?